Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Augustin Zegrean, după decizia CCR privind data alegerilor parlamentare: Nu este o mare catastrofă, pentru că marja de manevră e foarte mică. Guvernul organizează scrutinul(VIDEO)

Augustin Zegrean, după decizia CCR privind data alegerilor parlamentare: Nu este o mare catastrofă, pentru că marja de manevră e foarte mică. Guvernul organizează scrutinul(VIDEO)

Un articol de: Vladimir Ionescu - 29 Sep 2020, 22:27
Augustin Zegrean, după decizia CCR privind data alegerilor parlamentare: Nu este o mare catastrofă, pentru că marja de manevră e foarte mică. Guvernul organizează scrutinul(VIDEO) Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Politică

Fostul președinte al CCR Augustin Zegrean a comentat, marți seară, în direct pe B1 TV, decizia Curții privind respingerea sesizării depuse de președintele Klaus Iohannis cu privire la proiectul care prevede că Parlamentul este cel care stabilește data alegerilor generale, și nu Guvernul. Deși a explicat că nu poate fi vorba despre un conflict de interese, în condițiile în care deputații și senatorii adoptă și alte legi care îi vizează pe ei înșiși, Augustin Zegrean este de părere că hotărârea de astăzi nu va produce efecte notabile. „Nu cred că vor modifica legea, adică data alegerilor”, a spus el.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Augustin Zegrean, după decizia CCR privind data alegerilor parlamentare, în direct pe B1 TV

 

Întrebat de Tudor Mușat dacă se poate vorbi despre un conflict de interese ca urmare a deciziei CCR, Augustin Zegrean a răspuns: „Păi, dacă ar fi conflict de interese, atunci n-ar putea să își stabilească nimic, pentru că ei fac legile – Legea privind statutul senatorilor și deputaților tot ei o fac, și acolo ar fi conflict de interese. Sigur, pot specula pe tema asta, dar nu este o mare catastrofă ce s-a întâmplat astăzi la Curtea Constituțională, pentru că marja de manevră în privința aceasta a datei alegerilor este foarte mică, foarte strânsă, pentru că în Constituție se spune, în articolul 63, că durata mandatelor este de patru ani, punct, nici patru ani și o zi, nici patru ani și zece zile sau nici mai puțin. Ce se poate întâmpla este că tot Constituția spune că alegerile au loc în maxim trei luni de la data la care a expirat mandatul Camerelor, deci dacă mandatul Camerelor încetează, să zicem, în 6 decembrie, trei luni de acum încolo trebuie făcute alegeri, și tot acolo, în articolul acela, se spune că Parlamentul, al cărui mandat a expirat, rețineți, rămâne în funcție până la intrarea în funcție a noului Parlament, a Parlamentului nou ales, dar în această perioadă nu se poate revizui Constituția, nu poți să adopte legi organice, nu pot să modifice și nici nu pot să abroge legi organice”.

Referitor la posibilitatea unui eventual scenariu în care majoritatea parlamentară ar decide ca alegerile generale să aibă loc în ianuarie, și nu în decembrie – cum a stabilit Guvernul, fostul președinte al CCR a explicat: „Dacă va mai avea timp să facă asta, pentru că, sigur, Președintele ne-a obișnuit în ultimii ani că nu face nicio mișcare până nu primește decizia motivată a Curții. Asta poate să dureze cel puțin o lună de zile, poate și mai mult sau mai puțin, cum vor ei, dar maxim după lege este o lună. După care Președintele poate să ceară Camerelor revizuirea legii și asta înseamnă că vor face alegeri în decembrie, și după aceea Parlamentul celălalt va stabili prevederile la vremea lui, când se vor face alegerile. După mine, este exagerată povestea aceasta, pentru că nu doar că ne-am obișnuit noi ca Guvernul să stabilească data alegerilor, Guvernul este cel care organizează alegerile. De ce zice Constituția că cu 90 de zile înainte trebuie stabilită data? Pentru că sunt niște pași de urmat. Este un calendar electoral și acela trebuie respectat. În rest, dacă vor stabili, eu știu, la primăvară – nu, nu se poate, nu cred că vor modifica legea, adică data alegerilor”.

Citeşte mai multe despre:   Augustin Zegrean