Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Augustin Zegrean, explicații după decizia CCR: Oamenii nu se pot îndrepta cu pretenții împotriva statului pentru că au fost ținuți în carantină sau în izolare, deoarece legea de atunci permitea acest lucru

Augustin Zegrean, explicații după decizia CCR: Oamenii nu se pot îndrepta cu pretenții împotriva statului pentru că au fost ținuți în carantină sau în izolare, deoarece legea de atunci permitea acest lucru

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 25 Iun 2020, 16:40
Augustin Zegrean, explicații după decizia CCR: Oamenii nu se pot îndrepta cu pretenții împotriva statului pentru că au fost ținuți în carantină sau în izolare, deoarece legea de atunci permitea acest lucru Politică

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale a României, a declarat că persoanele care au stat în carantină sau în izolare la domiciliu nu pot da statul în judecată cu șanse de reușită deoarece legea de atunci permitea acest lucru. Precizările vin în contextul în care, joi, judecătorii CCR au stabilit că instituirea, prin ordin al ministrului Sănătății, a carantinei pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate de pandemia de coronavirus, este neconstituțională.

 

Oamenii care au stat în carantină pot da statul în judecată după decizia CCR? Augustin Zegrean explică de ce nu

 VESTE NEAȘTEPTATĂ în TELEVIZIUNEA DIN ROMÂNIA! CELEBRA PREZENTATOARE TV A FOST ÎNLOCUITĂ DEFINITV! CINE VA PREZENTA EMISIUNEA ÎN LOCUL EI

Augustin Zegrean, fostul președinte al CCR, a declarat că persoanele care au fost nevoite până acum să stea în carantină sau izolare la domiciliu nu pot da statul în judecată, după decizia Curții Constituționale pe această temă, deoarece legea de atunci permitea acest lucru. Zegrean a explicat faptul că o lege se bucură de prezumția de constituționalitate până când CCR decide că este neconstituțională.

„V-am mai spus și vă repet. Nu se poate îndrepta nimeni cu pretenții împotriva statului pentru că au fost ținuți în carantină sau în izolare, pentru că legea de atunci permitea acest lucru și este un principiu al dreptului constituțional. O lege nedeclarată neconstituțională se bucură de prezumpția de constituționalitate până la declararea ei ca neconstituțională.

Deci, până astăzi, rămâne cum a fost. De azi, nu mai pot să mai facă asta. Oamenii nu pot ieși din spitale până la publicarea în Monitorul Oficial, dacă între timp nu se va face un alt act normativ”, a explicat Augustin Zegrean, citat de dcnews.ro.

 

CCR: Impunerea carantinei, prin ordin al ministrului Sănătății, este neconstituțională

 

Explicațiile lui Augustin Zegrean vin după ce, joi, Curtea Constituțională a stabilit că Guvernul poate institui și prelungi starea de alertă fără a avea nevoie de încuviințarea Parlamentului, și că instituirea, prin ordin al ministrului Sănătății, a carantinei pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate de pandemia de coronavirus este neconstituțională.

Cele două spețe au ajuns pe masa judecătorilor constituționali după sesizarea formulată de Avocatul Poporului, Renate Weber. Deciziile CCR au fost luate cu unanimitate de voturi.

Potrivit Avocatului Poporului, opinie însușită și de judecătorii constituționali, starea de alertă ar reduce drepturi fundamentale ale persoanelor, în sensul că li se încalcă dreptul la liberă circulație, acestea fiind obligate să stea în anumite locuri, fără a fi precizate în mod concret condițiile de carantină.  

După apariția motivării deciziei CCR și după publicarea acesteia în Monitorul Oficial, pe teritoriul României nu mai poate fi instituită carantina, decât în cazul în care legiuitorul pune în acord decizia Curții Constituționale cu legea în vigoare. Nici izolarea sub monitorizare medicală nu mai poate fi făcută decât prin schimbarea prevederilor legale.  

Cele mai recente date privind epidemia de coronavirus arată că, pe teritoriul României, în acest moment sunt 1.149 de persoane în carantină instituționalizată, iar alte 72.658 în izolare la domiciliu, sub monitorizare medicală. 25.286 de oameni au fost testați pozitiv cu COVID-19 de la izbucnirea crizei. 17.906 s-au vindecat, 199 sunt la Terapie Intensivă și 1.565 au decedat.
 

Citeşte mai multe despre:   Augustin Zegrean,   CCR,   carantina,   stat dat in judecata