Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică EXCLUSIV. Poate sau NU Iohannis să convoace un referendum pe Justiție? Zegrean: "Justiția NU POATE face obiectul referendumului. Faptul că poporul spune 'da, să-i bage la închisoare pe toți', NU înseamnă că o să-i bage la închisoare"

EXCLUSIV. Poate sau NU Iohannis să convoace un referendum pe Justiție? Zegrean: "Justiția NU POATE face obiectul referendumului. Faptul că poporul spune 'da, să-i bage la închisoare pe toți', NU înseamnă că o să-i bage la închisoare"

Un articol de: Elena Anghelina - 01 Apr 2019, 15:09
EXCLUSIV. Poate sau NU Iohannis să convoace un referendum pe Justiție? Zegrean: "Justiția NU POATE face obiectul referendumului. Faptul că poporul spune 'da, să-i bage la închisoare pe toți', NU înseamnă că o să-i bage la închisoare" Foto: Inquam Photos Politică

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va adresa Parlamentului o nouă consultare, pentru a fi lărgită aria de cuprindere a referendumului ce va avea loc pe 26 mai (Detalii AICI). Este știut faptul că tema referendumului anunțat de Iohannis este JUSTIȚIA, dar întrebarea care se pune acum este: mai șeful statului să convoace un referendum pe această temă?

Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, a declarat, pentru B1.RO, că Justiția nu poate face obiectul referendumului. În plus, orice întrebare ar pune președintele, dacă referendumul trece, trebuie modificată Constituția: ”Când a informat Parlamentul că vrea să consulte poporul prin referendumul, a spus niște domenii în care vrea să consulte poporul. Acum vrea să extindă aceste domenii în care el dorește să pună întrebarea. Justiția nu poate face obiectul referendumului. Să întrebi poporul dacă vrea să se respecte legea? Cum să întrebi așa ceva? În domeniul ăsta al Justiției e foarte greu să găsească, cel puțin din ce am văzut că vorbesc tot felul de specialiști, o întrebare care, dacă trece referendumul, să nu presupună modificarea Constituției. Faptul că poporul spune ''da, să-i bage la închisoare pe toți'' nu înseamnă că o să-i bage la închisoare. Trebuie să modifici Constituția și legile în urma referendumului, or președintele însuși nu poate promova modificarea Constituției decât la solicitarea Guvernului. Și dacă întrebi poporul dacă e de acord ca Guvernul să nu mai dea OUG. Și dacă e de acord ce? Constituția prevede că Guvernul poate să emită OUG. Până nu se modifică Constituția... Plus că termenul de 26 mai e prea scurt să mai consulte Parlamentul, pentru că Parlamentul o să-i pună  zi de consultare în 27 mai”.

Legea Referendumului și Decizia Curții Constituționale

Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului prevede, la articolul 11, că "Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să îşi exprime voinţa prin referendum cu privire la probleme de interes naţional."

Dar, ART. 12(1) prevedea că *) Sunt considerate probleme de interes naţional în sensul art. 11:

A. Adoptarea unor măsuri privind reforma şi strategia economică a ţării
B. Adoptarea unor decizii politice deosebite cu privire la:
a) regimul general al proprietăţii publice şi private;
b) organizarea administraţiei publice locale, a teritoriului, precum şi regimul general privind autonomia locală;
c) organizarea generală a învăţământului;
d) structura sistemului naţional de apărare, organizarea armatei, participarea forţelor armate la unele operaţiuni internaţionale;
e) încheierea, semnarea sau ratificarea unor acte internaţionale pe durată nedeterminată sau pe o perioadă mai mare de 10 ani;
f) integrarea României în structurile europene şi euroatlantice;
g) regimul general al cultelor
”.

Ulterior, acest articol a fost declarat neconstituțional de Curtea Constituțională, care a statutat că ""nici o autoritate publică nu poate decide lista problemelor de interes național, aceasta fiind o atribuție exclusivă a Președintelui României". (Vezi AICI decizia)

Ce a declarat luni Iohannis despre referendumul pe Justiție

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Există un aviz al Parlamentului pentru Referendum

Interesant de precizat în context că Parlamentul i-a dat acum doi ani aviz pozitiv Președintelui pentru declanșarea unui referendum pe tema anticorupției.

Preşedintele Klaus Iohannis a declanşat în 24 ianuarie 2017 procedura pentru organizarea referendumului privind justiţia şi a transmis Parlamentului o scrisoare în acest sens. „Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a declanşat, în conformitate cu prevederile art. 90 din Constituţia României, procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la următoarea problemă de interes naţional: Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”, anunţa Administraţia Prezidenţială.

Referendumul proprus atunci de Klaus Iohannis a primit aviz pozitiv în Parlament.

Citeşte mai multe despre:   Augustin Zegrean,   Klaus Iohannis