Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Zegrean: Ministrul Justiției n-are ce să caute în numirea procurorilor-șefi. Probabil politicienii și-au dorit să se amestece unde nu le e locul

Zegrean: Ministrul Justiției n-are ce să caute în numirea procurorilor-șefi. Probabil politicienii și-au dorit să se amestece unde nu le e locul

Un articol de: B1.ro - 01 Noi 2018, 18:37
Politică

Ministrul Justiției nu are ce să caute în procedurile de numire și revocare a procurorilor-șefi, a declarat Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale. În opinia sa, procurorii-șefi ar trebui să fie numiți de președinte, la propunerea CSM, așa cum scrie în Constituție.

”Care este semnalul pe care îl transmit aceste evenimente? Că ministrul Justiției nu are ce să caute în numirea și denumirea procurorilor-șefi pentru că vedeți cât scandal se face. Dacă se ajunge să spună că ”dacă eram minsitru nu l-aș fi numit”, nu e în regulă. Practic, procurorii ar trebui să fie și să rămână în cadrul CSM, pentru că Constituția României spune că procurorii și judecătorii sunt numiți în funcție la propunerea CSM de către președintele României. Nu știu cum s-a ajuns ca procurorii-șefi să fie numiți de miniștri. Cred că motivul e că politicienii și-au dorit să se amestece unde nu e locul lor. Și vedeți că se produc atâtea probleme”, a declarat Augustin Zegrean, pentru Digi24.

În opinia sa, faptul că avizul Consiliului Superior al Magistraturii este consultativ este o absurditate: ”Până și faptul că avizul CSM e consultativ e o absurditate și cred că trebuie umblat la legi și puse legile în acord cu Constituția. Pentru că în Constituție, repet, se spune că procurorii și judecătorii, cu excepția celor stagiari, sunt numiți de președinte la propunerea CSM. Și tot acolo spune că CSM garantează independența justiției și tot CSM e cel care administrează cariera magistraților”.
 

Citeşte mai multe despre:   Augustin Zegrean,   Tudorel Toader ,   CSM,   Ministerul Justitiei