Augustin Zegrean: „Problema pensiilor rămâne, este foarte gravă. Faptul că le taie la parlamentari, nu le creşte pe celelalte”

Augustin Zegrean: „Problema pensiilor rămâne, este foarte gravă. Faptul că le taie la parlamentari, nu le creşte pe celelalte
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Legea adoptată miercuri de Parlament prin care sunt eliminate pensiile speciale pentru parlamentari nu ar avea probleme de constituționalitate, consideră fostul președinte al CCR Augustin Zegrean. Acesta a precizat că în acest caz nu este vorba despre o pensie propriu-zisă, ci despre o indemnizaţie pentru limită de vârstă, iar foştii parlamentari oricum au şi pensie bazată pe contributivitate.

„Motivele invocate nu sunt valabile. Niciunul dintre ele nu ar duce la declararea neconstituţionalităţii legii, pentru că, în primul rând, nu e vorba de o pensie, e vorba de o indemnizaţie pentru limită de vârstă. Foştii parlamentari au şi o altă pensie contributivă.

Nu trebuie tratată ca o pensie. Referitor la drepturile câştigate, nu este o teorie constituţională. În Constituţie nu veţi găsi nicăieri scris că un drept câştigat aşa rămâne pe vecie.

Dacă ar fi aşa, ar însemna că nicio lege nu ar mai putea fi abrogată. Este o situaţie specială. Legea nu se referă la toată naţia, ci la cei care au trecut prin Parlament. Este o lege specială pentru că este o lege adoptată în cele două camere ale Parlamentului, nu este o lege a pensiilor”, a declarat Augustin Zegrean, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

Acesta a apreciat că a fost necesar amendamentul care taie inclusiv pensiile aflate în plată, pentru că în caz contrar ar fi apărut două categoriid e parlamentari:

„Problema pensiilor rămâne, este foarte gravă. Faptul că le taie la parlamentari, nu le creşte pe celelalte. Dacă nu s-ar fi referit şi la cele aflate în plată, am fi avut două categorii de parlamentari, unii care primesc şi unii care nu primesc.

E posibil aşa ceva? Cei care s-au nimerit să se afle în Parlament în perioada în care s-a aplicat această dispoziţie din legea privind statutul deputaţilor şi senatorilor o au şi ar rămâne cu pensia, iar cei care ar ieşi de la pensie de mâine n-ar mai primi? E posibil? E vorba de tratament egal. Dacă au avut un mandat de parlamentar şi au primit pensie, şi aia rămâne în continuare, atunci şi cel care vine în continuare va fi tratat egal. Sunt pensii de serviciu”, a completat Zegrean.

Urmăriți B1TV.ro și pe