Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Bogdan Aurescu: "Am găsit în MAE în primul rând o atmosferă de descurajare, de lipsă de motivaţie pentru diplomaţi / 54% din personalul din serviciul exterior era detaşat"

Bogdan Aurescu: "Am găsit în MAE în primul rând o atmosferă de descurajare, de lipsă de motivaţie pentru diplomaţi / 54% din personalul din serviciul exterior era detaşat"

Un articol de: Sebastian Pricop - 24 Ian 2020, 14:35
foto: Hepta.ro / Mediafax Foto / Andreea Alexandru Politică

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a arătat că a găsit la preluarea mandatului, în noiembrie 2019, o atmosfera de lipsă de motivație în rândul diplomaților români și o problemă gravă privind detașările foarte mari de personal.

"Am găsit în Ministerul Afacerilor Externe în primul rând o atmosferă (...) de descurajare, de lipsă de motivaţie pentru diplomaţi. Este nevoie de o primenire a corpului diplomatic şi consular, pentru că unul dintre factorii care au dus la o astfel de situaţie este şi numărul foarte mare de detaşări, vezi cele din mediul privat, într-o proporţie foarte mare. În luna noiembrie, 54% din personalul din serviciul exterior era detaşat. În Centrală, aproximativ 24%", a afirmat Bogdan Aurescu, într-un interviu pentru Digi24.

Acesta a sublinit că a luat măsuri precise privind detașările și organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor.

"În momentul de faţă, procentul a mai scăzut un pic, dar în continuare este nevoie de măsuri în acest sens. Ne ajută Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 1/2020 care interzice detaşările din domeniul privat. Avem un interval de timp până la 31 august 2020 în care putem să organizăm concursuri pentru a ocupa aceste posturi şi cred că un concurs sau concursuri care să fie efectuate profesionist şi care să ducă la ocuparea pe fiecare direcţie în parte din Ministerul Afacerilor Externe a locurilor unde este nevoie de profesionişti, de tineri care să fie formaţi în interiorul Ministerului, în activitatea diplomatică sau consulară, cred că este o măsură care va ajuta foarte mult", a punctat ministrul de Externe.

Aurescu a precizat că există o comisie creată "pentru a studia oportunitatea detaşărilor existente", care până în prezent s-a reunit de opt ori şi deja a luat decizii cu privire la oprirea prelungirii unor detaşări sau la încetarea procedurilor de detaşare.

"Vom continua acest proces şi vom organiza concursuri", a dat asigurări Aurescu.

Totodată, el a vorbit de nevoia de eficientizare a unor proceduri din interiorul MAE, inclusiv cele care vizează modul în care diplomaţii pleacă la post şi de concursuri făcute "cât mai corect, cât mai transparent şi să aibă în vedere mai ales necesităţile misiunilor diplomatice".  

Citeşte mai multe despre:   Ministerul de Externe,   Bogdan Aurescu