Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Expert: „Autostrada Unirii poate fi finanțată cu bani europeni în proporție de 85%. Trebuie însă voință, implicare și respect din partea responsabililor politic”

Expert: „Autostrada Unirii poate fi finanțată cu bani europeni în proporție de 85%. Trebuie însă voință, implicare și respect din partea responsabililor politic”

Un articol de: Redacția B1.ro - 08 Ian 2020, 22:06
Expert: „Autostrada Unirii poate fi finanțată cu bani europeni în proporție de 85%. Trebuie însă voință, implicare și respect din partea responsabililor politic” Foto: Gregoriana Tudoran / Facebook Politică

Autostrada Unirii este finanțabilă cu fonduri europene nerambursabile într-o proporție de 85%, dar pentru asta e nevoie și de voință din partea politicienilor, susține Gregoriana Tudoran, consultant în afaceri europene pe lângă instituțiile Uniunii Europene.

„Poate fi finanțată cu bani europeni în proporție de 85% Autostrada Unirii. În acest moment, vorbim despre 2020 ca fiind ultimul an din actualul cadru financiar multianual, un cadru care a avut alocări generoase pentru A8; din păcate nu vom putea folosi acești bani. Cererea de finanţare pentru Autostrada Unirii va putea fi depusă în următorul cadru financiar (2021-2027), în funcție de noile alocări, în cel mai optimist caz la sfârșitul lui 2021, după ce vom avea gata Studiul de Fezabilitate și proiectul tehnic. Ce putem face acum, este doar să accelerăm procedurile pentru actualizarea studiilor de fezabilitate, care sunt expirate. Studiile de fezabilitate urmează să fie realizate în 14 luni. Avem nevoie de asistență tehnică încă patru luni pentru ca acestea să poată fi folosite în proiectul tehnic. Aceste proceduri trebuie începute anul acesta. Din păcate, după cum spuneam, va fi prea târziu pentru ceea ce înseamnă efectuarea cererilor de finanțare pentru Comisia Europeană, pe actualul cadru bugetar”, a declarat Tudoran, pentru RFI.

Aceasta mai susține că exercițiul financiar european care începe în 2021 proiectele de mediu au prioritate.

„România este ultima țară în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii rutiere. Din Europa. Moldova este cea mai nedezvoltată regiune. Vor exista bani, dar să nu uităm că resursele fiind din ce în ce mai puține pentru infrastructură mare de aceste gen, bătaia va fi mult mai aprigă!”, a mai susținut Gregoriana Tudoran.

Într-o postare pe Facebook, aceasta a insistat că „în ciuda declarațiilor autorităților, uneori contradictorii, Autostrada Unirii (A8 - Târgu Mureș-Târgu Neamț-Iași) este finanțabilă cu fonduri europene nerambursabile, într-o proporție de 85%. Trebuie însă voință, implicare și respect din partea responsabililor politic și de proiect, în fața cetățeanului”.

Citeşte mai multe despre:   Autostrada Unirii,   Gregoriana Tudoran,   Moldova