Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Avocatul Poporului a atacat la CCR Legea carantinei. Ludovic Orban: Mie-mi pare deja un atac împotriva intereselor fundamentale ale României (VIDEO)

Avocatul Poporului a atacat la CCR Legea carantinei. Ludovic Orban: Mie-mi pare deja un atac împotriva intereselor fundamentale ale României (VIDEO)

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 07 Aug 2020, 16:32
Avocatul Poporului a atacat la CCR Legea carantinei. Ludovic Orban: Mie-mi pare deja un atac împotriva intereselor fundamentale ale României (VIDEO) Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Politică

Avocatul Poporului, Renate Weber, a atacat la Curtea Constituțională Legea carantinei. Este actul normativ adoptat de Parlament după zile întregi de dezbateri și care a pus punct unor săptămâni de vid legislativ, în care autoritățile nu au putut să impună, ci doar să recomande carantina și internarea ca măsuri anti-coronavirus. Weber consideră neconstituțională prevederea din articolul 8 al legii, legată de „izolarea într-o unitate sanitară sau la o locație alternativă atașata unității sanitare”. Avocatul Poporului a atacat de-a lungul ultimelor luni mai multe măsuri luate în contextul epidemiei. A avut mereu câștig de cauză.

„După ce s-a văzut ce efecte dramatice, grave a avut lipsa cadrului legislativ, Avocatul Poporului recidivează și atacă o lege care a fost adoptată de Parlament, în urma deciziei CCR, tot la sesizarea Avocatului Poporului. Lucrurile se îndreaptă într-o direcție pe care nu o înțeleg. Insistența asta în ataca legi fundamnetale care permit instituțiilor să se lupte cu epidemia și să protejeze viața oamenilor mie-mi pare deja un atac împotriva intereselor fundamentale ale României”, a reacționat Ludovic Orban.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

Legea privind carantina și izolarea, adoptată de Parlament după ample dezbateri și controverse

 

La finele lunii iunie, judecătorii CCR au declarat neconstituțională impunerea carantinei și internării prin Ordin de Ministru. Ei au precizat că este nevoie de o lege în acest sens. Mai mult, Curtea Constituțională a mai arătat că pacienții se pot adresa justiției pentru a contesta „detenția de ordin medical”. Asta pentru că spitalizarea obligatorie este considerată măsura privativă de libertate. 

Urmare a verdictului Curții, autoritățile nu au mai putut impune măsurile de carantinare și izolare. Centrele de carantină s-au golit, iar numeroși pacienți infectați cu coronavirus s-au externat la cerere.NEWS ALERT! Fanii lui au primit vestea ca pe un mare ŞOC! A MURIT din cauza noului CORONAVIRUS

Grupul de Comunicare Strategică a transmis că, din cauza deciziei CCR, 3.680 de persoane diagnosticate cu COVID-19 nu au fost nici internate, nici monitorizate.

După zile întregi de dezbateri, mai ales în Senat, legea privind carantina și izolarea a fost adoptată și, ulterior, promulgată de președintele Klaus Iohannis. A fost astfel umplut vidul legislativ.

„Ne-a revenit practic dreptul de a putea lua măsuri de protecţie a sănătăţii publice.  Nu am putut impune izolarea, pentru toate persoanele care au fost infectate în această perioadă. Nu am putut dispune izolarea faţă de persoanele cu care au intrat în contact. Aceste două săptămâni de vid legislativ pot avea efecte negative”, declarase Ludovic Orban, la vremea respectivă.

 

România, în pragul unui nou vid legislativ. Avocatul Poporului a atacat la CCR Legea carantinării
 

Acum, legea a fost atacată la CCR de Avocatul PoporuluiRenate Weber susține că nu este constituțională prevederea legată de „izolarea într-o unitate sanitară sau la o locație alternativă atașata unității sanitare”.

Avocatul Poporului mai afirmă că izolarea în spital nu contravine Constituţiei decât dacă reprezintă ultima soluție și se recurge la aceasta după recurgerea la toate celalalte căi de rezolvare a problemei.

Practic, Avocatul Poporului contestă ideea de internare obligatorie pentru 48 de ore: „Prin urmare, legiferând obligativitatea izolării obligatorii ca măsură de prim resort, fără reglementarea posibilității înlocuirii acesteia cu un grad de severitate mai scăzut, statul eșuează atât în obligația sa de a apăra sănătatea publică (prin punerea în libertate a unei persoane contagioase, fără aplicarea unor restricții domiciliare, în situația infirmării măsurii izolării în unitatea sanitară), cât și obligația constituțională de a reglementa măsura izolării obligatorii ca măsură de ultim resort”.

Citeşte mai multe despre:   Avocatul Poporului,   Renate Weber,   CCR,   legea carantinei