Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Traseistul Radu Cristescu, cel care l-a ajutat pe Dan Voiculescu să plătească redevențe mai mici, numit de Dăncilă secretar de stat în Ministerul Energiei / Controversele de la Energie privind investitorii chinezi

Traseistul Radu Cristescu, cel care l-a ajutat pe Dan Voiculescu să plătească redevențe mai mici, numit de Dăncilă secretar de stat în Ministerul Energiei / Controversele de la Energie privind investitorii chinezi

Un articol de: Redacția B1.ro - 12 Sep 2019, 13:30
Foto: Radu Cristescu (sursă: Facebook / Radu Cristescu) Politică

Premierul Viorica Dăncilă l-a numit, miercuri, pe Radu Mihail Cristescu în funcția de secretar de stat la Ministerul Energiei, o instituție care gestioneaza o serie largă de proiecte importante pentru securitatea energetică a României, precum construirea reactorelor 3 şi 4 de la Cernavodă, construirea interconectorului B.R.U.A., construirea interconectorului Iași-Ungheni-Chișinău, şi multe altele.

Dar cine este Radu Mihail Cristescu?

Potrivit puţinelor informaţii pe care le-a pus la dispoziţia publicului, pe Facebook, Radu Mihail Cristescu are studii de agronomie, respectiv la "Institutul Agronomic Ion Ionescu" de la Brad. Iar de-a lungul timpului, el a fost acuzat de legături cu Dan Voiculescu, de traseism politic şi că ar fi o "lichea politică".

Legăturile suspectate cu Dan Voiculescu

În 2011 a fost dat afară de la şefia Agenţiei Domeniului Statului (ADS) de către Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii de la acea dată. Atunci, el a fost acuzat că, împreună cu alți membri din conducere, ar fi adus instituției un prejudiciu de zeci de milioane de euro prin scăderea nejustificată, aproape la jumătate, a redevenței pentru terenurile concesionate de firma Grivco. Aceasta fiind o firmă deținută de Dan Voiculescu.

Foto: Radu Cristescu (sursă foto: Facebook / Radu Cristescu)

Acuzaţiile de traseism politic

După ce a stat în PMP mai mulţi ani, Radu Mihail Cristescu s-a înscris, în februarie, în Partidul România Unită (PRU). Pentru ca în august, să se mute în PSD, anunţând că a răspuns ”afirmativ şi cu onoare invitaţiei doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă”.

Iar într-o postare de pe 25 august 2019, el a scris despre Viorica Dăncilă că: "Sunt convins că modestia și bunul simț al acestei doamne vor triumfa, la urne, în fața aroganței și nesimțirii celor doi “arbuști” ornamentali, crescuți cu îngrășământ chimic de import."

Foto: Radu Cristescu (sursă foto: Facebook / Radu Cristescu)

"Licheaua din politică"

În luna iunie, Radu Cristescu, a depus un denunț împotriva fostului președinte Traian Băsescu la Parchetul General bazându-se pe informaţii din mass-media cu privire la faptul că Traian Băsescu nu ar fi avut dreptul să candideze le funcţia de preşedinte sau la cea de europarlamentar. Ulterior, s-a şi lăudat pe Facebook cu denunţul. Tot în iunie, el a încercat să preia scaunul de senator lăsat liber de Traian Băsescu, plecat între timp pe funcţia de europarlamentar.

Pe cale de consecinţă, Traian Băsescu l-a caracterizat drept o "lichea politică".

"Licheaua din politică pleacă din partid la alt partid, unde, de regulă, este primită cu o funcţie dar şi cu obligaţia de a fi harnic în spaţiul public în a murdări cât mai consistent posibil partidul, dar şi pe cei din conducerea partidului din care a plecat", scrisese Traian Băsescu, într-o postare de pe Facebook, din iunie.

"Fostul lui şef, cel care îl pusese pe listă la Senat imediat după el, pleacă din Senatul României la Parlamentul European. Licheaua pur şi simplu înnebuneşte, se agită, îşi revendică locul de Senator al partidului pe care l-a părăsit şi l-a denigrat, încearcă, fără succes, să găsească o organizaţie care să falsifice acte şi să confirme că el, licheaua, a muncit neştiut de nimeni într-o micuţă organizaţie teritorială pentru partid, în timp ce la televizor umilea liderii şi partidul pe listele căruia a candidat pe locul 2 la Senat la Bucureşti", mai scrisese fostul preşedinte.

"Licheaua face o ultimă încercare. Fără nominalizare de la partid, obligatorie după lege, depune o contestaţie la Parlament şi încearcă să convingă Comisia Juridică din Senat că el este următorul după demisionarul bruxellizat", mai precizase fostul preşedinte.

Drept urmare, în locul lui Traian Băsescu în Senat a mers Cătălin Lucian Iliescu, al 8-lea candidat de pe lista PMP la parlamentare în Capitală.

Sursă foto: hepta.ro

Proiectele Ministerului Energiei și controversele legate de China

Absolventul de agronomie, Radu Cristescu, a fost numit pe funcţia de secretar de stat în Ministerul Energiei într-un context în care Guvernul pare să favorizeze investiţiile chineze într-unul dintre cele mai importante proiecte energetice ale ţării: reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă.

De exemplu, legăturile Vioricăi Dăncilă cu China se trag încă din perioada în care era europarlamentar. Potrivit G4media, unul dintre consilierii Vioricai Dăncilă din Parlamentul European a fost o tânără de origine chineză pe nume Weini Li, rudă cu un diplomat chinez care a studiat și lucrat la Ambasada din București.

Mai relevant este, însă, faptul că în mai 2019, Viorica Dăncilă a semnat un acord cu China General Nuclear Power Corporation (CGN) pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Rămâne, însă, de văzut dacă acel acord se va şi concretiza din cauza opoziţiei Statelor Unite - prin vocea "Fondului Proprietatea".

Și ambasadorul american la Uniunea Europeană, Gordon Sondland, a indicat opoziţia Statelor Unite cu privire la implicarea Chinei în construirea reactoarelor de la Cernavodă.

"Încurajăm prietenii și aliații noștri să caute în ală parte pentru toate cerințele lor, nu numai în cazul 5G, ci inclusiv în privința investițiilor nucleare", declarase pe 5 septembrie ambasadorul american la UE, Gordon Sondland.

Dar legăturile cu China continuă. Inclusiv șeful Cancelariei Vioricai Dăncilă, Costin Mihalache, a fost colaborator al Ambasadorului României la Beijing şi are studii în China. Iar în momentul de faţă, este membru în Consiliul de conducere al Casei Româno–Chineze.

Citeşte mai multe despre:   Radu Cristescu,   dan voiculescu,   viorica dancila
 
 
 
Loading...