Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Baronii locali, în telegramele WikiLeaks: Verestoy Attila, frații Micula și Iulian Dascălu

Baronii locali, în telegramele WikiLeaks: Verestoy Attila, frații Micula și Iulian Dascălu

Un articol de: - 27 Mar 2011, 21:40
Baronii locali, în telegramele WikiLeaks: Verestoy Attila, frații Micula și Iulian Dascălu Politică

Într-un document al ambasadei SUA la București din 2007, pe lângă o caracterizare a celor 5 oligarhi care au o influență deosebită asupra României, se vorbește și despre baronii locali din România, potrivit unei telegrame WikiLeaks.

Primul pe lista baronilor locali este Verestoy Attila, văzut ca “principalul susținător financiar al UDMR”.

Telegrama WikiLeaks despre Verestoy Attila: “În 2005, el și ministrul PNL al Sănătății, Eugen Nicolaescu au fost implicați când ministerul român al Sănătății a oferit un contract de servicii spitalicești de 7 milioane de dolari către Hungastro după descalificarea principalului participant la licitație pe baza unui element tehnic. În mai 2007, el a fost implicat într-o posibilă schemă de insider trading dupa ce s-a implicat, pe Bursa Română de Valori, în tranzacții cu acțiuni afectate de o lege în curs de adoptare în Parlament. Averea sa era evaluată la aproximativ 54 de milioane de dolari în 2006.

Alte nume menționate sunt cele ale fraților Viorel și Ioan Micula, văzuți drept “de departe cei mai bogați dintre cei pe care noi îi considerăm baroni locali”.

Telegrama WikiLeaks despre frații Micula: “Deși activi în afacerile media și hoteliere, ei se identifică cel mai mult cu grupul European Drinks & Food, companie cu o veche notorietate de practici de business dubioase și care a apelat în trecut la manipulare politică și economică pentru a obține o poziție avantajoasă pe piață. Frații Micula se pare că au legături cu toate partidele mari din Bihor. Averea lor a fost estimată la circa 770 milioane de dolari în 2006.

Ultimul pe lista baronilor locali amintiți în telegrama WikiLeaks la capitolul baroni locali este Iulian Dascălu, “cunoscut ca Regele Mall-urilor”.

Telegrama WikiLeaks despre Iulian Dascălu: “Provenit dintr-o familie săracă, Dascălu a reușit să transforme Iulius Group SRL într-o companie națională care a ridicat o serie de malluri în Moldova și Transilvania. În iulie 2007, nunta lui Dascălu în Italia s-a evidențiat cu o listă de invitați pe care se aflau toate figurile influente din Iași, inclusiv controversatul lider PNL Relu Fenechiu. Proiectul Palas, cel mai controversat al lui Dascălu, prevede un complex rezidențial în centrul Iașiului, pe un teren acordat de primarul PSD Gheorghe Nechita lui Dascălu, fără o licitație. Prin companiile sale, Dascălu are de asemenea legături cu justiția, cu SRI-ul și cu Securitatea, foști oficiali de rang înalt din toate acestea lucrând acum ca directori sau având legături cu compania sa. Averea sa este estimată la aproximativ 120 de milioane de dolari.

Citeşte mai multe despre:   Wikileaks