Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Băsescu a depus amendamente la Legea graţierii prin care se graţiază pedepsele de sub 10 ani, inclusiv pentru terorism, și se scutesc de plata prejudiciului persoanele care arată că nu au posibilităţi financiare

Băsescu a depus amendamente la Legea graţierii prin care se graţiază pedepsele de sub 10 ani, inclusiv pentru terorism, și se scutesc de plata prejudiciului persoanele care arată că nu au posibilităţi financiare

Un articol de: - 19 Apr 2017, 21:44
Politică

Senatorul PMP Traian Băsescu a depus mai multe amendamente la Legea grațierii, care prevăd grațierea pedepselor de sub 10 ani, reducerea la jumătate a pedepselor pentru femeile condamnate pentru fapte fără violenţă, inclusiv pentru corupţie, și grațierea persoanelor condamnate pentru terorism, informează news.ro.

"Se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 10 ani inclusiv aplicate de instanţa de judecată", se arată în amendamentele depuse de senator. De precizat este că termenul cuprins în proiectul Guvernului este de 5 ani.

El cere şi reducerea la jumătate a pedepselor pentru femeile "care au fost condamnate pentru infracţiuni care nu au fost săvârşite cu violenţă, inclusiv a acelora care au fost condamnate pentru fapte de corupţie", precum şi a persoanelor de peste 60 de ani. 

În argumentaţia sa, fostul şef al statului face referire la "femeile - funcţionar public însărcinate": "Nu înţelegem de ce o femeie – funcţionar public însărcinată, condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni de corupţie, ar trebui să fie exceptată de la această clemenţă. Este în interesul copilului ca mama să se întoarcă cât mai repede alături de copil. Pedeapsa este un mijloc de reeducare şi nu de distrugere a unor relaţii de familie de o asemenea sensibilitate. Iniţiativa vine astfel în sprijinul consolidării unor familii care, datorită unor condamnări se pot destrăma şi distruge”.

De asemenea, fostul președinte vrea să modifice și un amendament care împiedica femeile recidiviste să beneficeze de reducerea de pedeapsă, mai precizează news.ro.

Reducerea cu o treime a pedepselor persoanelor care nu sunt recidiviste şi nu au săvârşit infracţiuni cu violenţă este un alt lucru propus de către Traian Băsescu.

El vrea şi mărirea perioadei de timp în care un condamnat eliberat trebuie să returneze eventualul prejudiciu, de la un an, la trei ani. Dacă "persoana condamnată dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate" financiară, aceasta să fie scutită de la plata prejudiciului, mai prevede amendamentul depus de Băsescu, citat de news.ro.

Potrivit amendamentelor acestuia, vor putea fi graţiaţi şi cei condamnaţi pentru violare de domiciliu, furt calificat în toate formele, gestiune frauduloasă, înşelăciune, delapidare, abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului, fraudele comise prin sisteme informatice si mijoace de plata electronice, infracţiunile de corupţie în toate formele, conflictul de interese, obţinerea ilegală de fonduri, deturnarea de fonduri, infracţiunile de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane, falsul material în înscrisuri oficiale, falsul intelectual, falsul informatic şi constituirea de grup infracţional organizat în toate formele.

Sunt vizate de graţiere şi infracţiunile din legile speciale, precum cele privind drogurile şi spălarea banilor. Este eliminată însă şi excepţia privind infracţiunile stabilite de Legea nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, mai informează news.ro.

Citeşte mai multe despre:   Traian Basescu,   legea gratierii,   gratiere,   amendamente,   coruptie,   terorism,   închisori,   detinuti
 
Loading...