Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Băsescu, atac la UDMR: Am văzut demagogia că romii au ziua lor. Da, dar romii nu au cerut să alipim România la India! (VIDEO)

Băsescu, atac la UDMR: Am văzut demagogia că romii au ziua lor. Da, dar romii nu au cerut să alipim România la India! (VIDEO)

Un articol de: - 21 Iun 2017, 22:55
Băsescu, atac la UDMR: Am văzut demagogia că romii au ziua lor. Da, dar romii nu au cerut să alipim România la India! (VIDEO) Politică

Fostul președinte Traian Băsescu a condamnat în termeni extrem de duri negocierile dintre PSD și UDMR și mai ales disponibilitatea conducerii social-democraților de a accepta solicitarea parlamentarilor maghiari ca ziua de 15 martie să fie sărbătoare și pe teritoriul României.

Președintele PMP s-a mai pronunțat pe marginea acestui subiect și s-a ales cu o plângere depusă de UDMR la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, lucru care nu l-a impresionat deloc: ”să mai scrie o sută de reclamații!”.

Băsescu a atacat argumentul UDMR-iștilor potrivit cărora și alte minorități au zilele lor pe teritoriul României: ”Am văzut și demagogia că romii au ziua lor. Da, au romii ziua lor, dar romii nu au cerut să alipim România la India! 15 martie 1848 e ziua în care Dieta de la Pesta a votat Programul revoluției maghiare, care a avut 11 puncte excepționale, dar punctul 12 era unirea Transilvaniei cu Ungaria, fără ca pe românii din Transilvania să-i fi întrebat cineva ceva. Cum poate un stat să fie atât de ridicol să legalizeze o astfel de sărbătoare? Respetăm că ungurii au zi națională pe 15 martie, îi felicităm de ziua lor, dar nu putem să dăm lege că e sărbătoare și pe teritoriul României nici măcar pentru unguri, că acel act al revoluției maghiare a avut această uriașă eroare ca la punctul 12 să fie anexarea Transilvaniei la Ungaria”.

Băsescu, atac la UDMR: Am văzut demagogia că romii au ziua lor. Da, dar romii nu au cerut să alipim România la India!

”Tot anul 1848 și până în august 1949 românii au luptat pentru Transilvania și dacă nu era un Avram Iancu care s-a ridicat primul, dacă nu erau românii din Moldova și din Regat și dacă nu erau secuii care au luptat contra armatelor conților maghiari, 1 decembrie 1918 n-ar fi existat, iar revoluția de la 1848 de la noi a fost, printre altele, o luptă teribilă pentru ca Transilvania să nu fie anexată Ungariei. Cum se mai făcea în 1918 Unirea dacă Transilvania se anexa la Ungaria în 1848, dacă nu mureau zeci de mii de români și sate întregi pârjolite de armatele conților unguri, că erau sate de români?

Puteau să-și fixeze 18 martie, de ce 15 martie? UDMR n-are nicio vină, eu nu știu cum au votat majoritarii PSD-ALDE în Comisia de administrație publică locală și în Comisia juridică ca 15 martie 1848 să fie sărbătoare și pe teritoriul României. Nu poți să te umilești ca stat în asemenea măsură, încât să faci sărbătoare dintr-o dată în care s-a votat anexarea Transilvaniei la Ungaria. Punct!”, a explicat fostul președinte.

Citeşte mai multe despre:   Traian Basescu,   UDMR,   Transilvania,   PSD,   Ungaria