Traian Băsescu, atac dur la PSD-ALDE: „Acest Guvern trebuie să plece, din cauza managementului relației cu UE el e compromis”

Traian Băsescu, atac dur la PSD-ALDE: Acest Guvern trebuie să plece, din cauza managementului relației cu UE el e compromis

Fostul preşedinte Traian Băsescu critică în termeni duri felul în care actuala putere a gestionat relaţia cu Uniunea Europeană, ceea ce a făcut ca acum România să ajungă într-o postură foarte dificilă. Actualul senator PMP arată că Guvernul ar trebui să demisioneze pentru acest eşec şi susţine că în loc de mesaje eurosceptice, miniştrii trebuiau trimişi să explice Comisiei Europene situaţia din ţară.

”O să spună Bruxellesul: rămâi mămică suverană, dar, de mâine încolo, nu ne mai căuta. Acest Guvern trebuie să plece, din cauza managementului relației cu UE el e compromis. După MCV, în loc de replicile țâfnoase ale premierului, 10 miniștri trebuiau trimiși la Comisie și să discute. Le-ar lua ani de zile să corecteze imaginea pe care o au acum. Soluția corectă, și o spune un om care știe ce e la Bruxelles, ar fi un nou guvern.”, a declarat Traian Băsescu, joi seara, la România TV.

Fostul preşedinte a criticat şi anumite prevederi ce apar în raportul MCV precum suspendarea procedurii de numire şi revocare a procurorilor, arătând că tonul Comisiei este deplasat.

„Cum poți să îi ceri României să suspende procedurile, când tu nu ai procurori? Ah că e o recomandare. Deci tonul MCV este deplasat. Sau înghețarea modificărilor în vigoare a Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Dl Timmermans că ar trebui să știe că noi avem multe articole declarate neconstituționale de CCR. Nu ești suveran deloc pe legislația statului tău, pentru că sunt valori comune date în tratat. Nu mă deranjează și nu sunt deranjate observațiile, ci tonul. Să spui ”suspendarea imediată a procedurilor de numire și revocare a procurorilor de rang înalt. Este o țâfnă ca replică la țâfna Bucureștiului cu care vorbește la adresa CE. Cred că și dl Juncker știe. E tonul unor oameni care au ajuns deranjați de atacurile de la București. Aroganța care vine de la niște oameni de la București care spune că avem 43 de miliarde euro și noi nu reușim să îi cheltuim”, a afirmat Băsescu.

Actualul senator PMP a adăugat că trebuie să existe discuții și explicații între Comisia Europeană și partea română asupra conținutului raportului MCV.

„Nu trebuie să fie mulțumit de ton (PSD – n.r.), iar conținutul care poate fi corect, trebuie discutat și explicat. Acolo oamenii din justiție consideră că sunt inadvertențe. Am văzut reacții de respingerea a unor afirmații făcute în MCV. Pe de altă parte, există o realitate, dacă nu se discută, Comisia Europeană va merge mai departe și România trebuie să revină pe traiectorie. Toată această bâlbâială cu legislația a creat neîncredere, cu atât mai mult cu cât acrescut neîncrederea că nu a fost explicat. Este clar din tonul MCV că Guvernul nu mai are legătură cu Comisia Europeană”, a completat Băsescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe