Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Băsescu: Oferta maximală pentru UDMR e 8 județe plus Harghita și Covasna, dar nu unite
Exclusiv

Băsescu: Oferta maximală pentru UDMR e 8 județe plus Harghita și Covasna, dar nu unite

Un articol de: - 22 Iun 2011, 21:40
Băsescu: Oferta maximală pentru UDMR e 8 județe plus Harghita și Covasna, dar nu unite Foto: presindency.ro Politică

Miercuri, în cadrul emisiunii Evenimentul Zilei, președintele Traian Băsescu a comentat situația creată în Coaliția de guvernare pe tema divergențelor de opinie dintre UNPR-PDL, pe de-o parte, și UDMR, pe de altă parte, pe tema Proiectului de lege privind reorganizarea administrativă.

Președintele a declarat că presupusa variantă oferită UDMR, adică 8 plus1 județe, în care un județ ar fi constituit din Hargita și Covasna, "este o minciună". El a precizat însă că adevărata propunere făcută UDMR la întâlnirea de marți de la Cotroceni se referea la păstrarea județelor Harghita și Covasna, așa cum sunt acum. El a susținut că le-a spus reprezentanților UDMR că "vă putem oferi o variantă maximală, 8 județe mari plus 2, Harghita și Covasna rămân așa cum sunt, nu unite", a precizat președintele.

Vezi AICI integral declarațiile făcute de președintele Traian Băsescu la emisiunea Evenimentul Zilei.

Băsescu a spus că aceasta este varianta maximală oferită UDMR, peste care nu se poate trece. "Nu poți să blochezi România la nesfârșit pe criterii etnice", a declarat șeful statului.


Băsescu: "Varianta 8+1, este o minciună"
Embed:

"Există feude în teritoriu"

"Am discutat cu liderii PDL, principalul partid de guvernământ, proiectul de reorganizare care ar duce la schimbarea unui sistem care costă foarte mult. Există feude în teritoriu și nu fac diferențe între județele conduse de unguri și cele conduse de români", a explicat Băsescu necesitatea reorganizării teritoriale. "Imaginea României este afectată de acest tip de relații dezvoltate pe parcursul a 22 de ani", a declarat Traian Băsescu.

Președintele a spus că cetățeanul maghiar  de rând este preocupat să nu piardă din drepturile obținute, oferind exemple concrete cu drepturile pe care minoritatea maghiară se teme să nu le piardă în urma reorganizării.

Traian Băsescu: Rețelele de influență sunt la fel în județele ungurești și în cele românești
Embed:

Drepturile pe care le-ar putea pierde maghiarii

"N-ar vrea să piardă din drepturile pe care și le-au câștigat. Exemplu: ungurii din Satul Mare. Acum prin lege au dreptul, dacă prezența în județ este de 20%, la plăcuțe bilingve.Dreptul de a utiliza limba în tribunal, dacă au 20% în județ", a spus șeful statului.

Traian Băsescu a precizat că și dreptul de a utiliza limba maternă în școală este condiționat de prezența în județ, iar dacă populația minoritară va constitui un procent într-un județ mare inspectorii de limbă maghiară vor fi mai puțini.

Băsescu: Minoritățile nu vor să își piardă drepturile
Embed:

Președintele a mai declarat că s-ar putea găsi o metodă ca aceste drepturi să nu se piardă, chiar dacă procentul populației de origine maghiară ar fi mai mic în cadrul unor județe mai mari.

Soluția de rezervă: reforma instituţiilor deconcentrate

Dacă UDMR refuză ofertă legată de reorganizare, atunci nu se va mai face acest proces, ci se va trece la reforma instituţiilor deconcentrate, care se diminuează ca densitate şi personal.

"Dacă  refuză, oricum se trece pe reorganizarea pe judeţe mari a deconcentratelor ministerelor. Adică, nu vom mai avea într-un judeţ mare, sau într-o regiune de dezvoltare, nu vom mai avea opt inspectorate de poliţie. Vom avea unul singur, într-un singur oraş, inspectorat judeţean", a spus Băsescu.

Băsescu: Dacă UDMR refuză reforma administrativă deconcentratele Guvernului se vor diminua
Embed:


Citeşte mai multe despre:   Traian Basescu,   Traian Basescu,   UDMR,   Traian Basescu,   presedinte