Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Băsescu: Un eşec în progresul dosarelor de mare corupţie va atrage un raport negativ

Băsescu: Un eşec în progresul dosarelor de mare corupţie va atrage un raport negativ

Un articol de: - 21 Feb 2011, 17:05
Băsescu: Un eşec în progresul dosarelor de mare corupţie va atrage un raport negativ Foto: Mediafax Politică

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni după-amiază, că raportul Comisiei Europene pe justiţie este unul intermediar, întocmit la solicitarea României, care prezintă în mod obiectiv evoluţiile în acest domeniu în lupta anticorupţie. Şeful statului susţine că nu acesta este raportul important, ci acela care va fi prezentat în luna iulie şi că un eventual eşec în progresul dosarelor de mare corupţie va atrage un raport negativ. Preşedintele a făcut aceste menţiuni în cadrul unei conferinţe de presă, pe care a susţinut-o la Palatul Cotroceni.

"Raportul intermediar publicat de Comisie prezintă obiectiv evoluţiile în domeniul justiţiei şi al luptei împotriva corupţiei. Consider că acest raport confirmă angajamentul României de a reforma justiţia", a declarat Traian Băsescu.

"Ca orice raport, sunt subliniate evoluţii pozitive, dar sunt marcate şi minusuri. Lucrurile pozitive nu trebuie privite triumfalist, sunt elemente de normalitate", a continuat preşedintele, adăugând că sunt politicieni care vorbesc despre "ce succese avem".

"Ce succese avem când eşti normal? Nu avem motive să spunem ce succese am avut, până la urmă suntem pe un drum către normalitate", a mai spus preşedintele.

Băsescu, despre raportul CE pe justiţie


Raportul din iulie, mai important

Traian Băsescu a ţinut să precizeze că nu raportul publicat vineri de comisia Europeană este important, ci cel care va fi prezentat în vara acestui an.

"Un eventual eşec în progresul legat de dosarele de mare corupţie cu certitudine va aduce României un raport negativ", a spus Băsescu.

"O spun public: toţi trebuie să fim conştienţi, nu numai preşedintele, că un eventual eşec va face ca raportul din vară să fie unul negativ", a mai spus şeful statului.

Cazurile Ridzi şi Păsat, minusuri în raportul CE

În raportul pe justiţie dat publicităţii de către Comisia Europeană este criticată lipsa sentinţelor în cazurile de înaltă corupţie, făcându-se referire şi la cazurile Monica Iacob-Ridzi şi Dan Păsat. Referitor la aceste două cazuri, Traian Băsescu a declarat că au adus minusuri în raportul CE.

"Raportul subliniază în mod negativ atitudinea Parlamentului cu privire la investigarea unor cazuri de corupţie a parlamentarilor: cazul Ridzi şi Păsat. Raportul subliniază în mod negativ atitudinea Parlamentului cu privire la investigarea unor cazuri de corupţie a parlamentarilor: cazul Ridzi si Pasat. Aş face menţiunea că niciodata nu o să cer Parlamentului lucruri care nu sunt în interes naţional", a spus preşedintele.

Raportul intermediar de Monitorizare pe Justiţie a fost dat publicităţii vineri de către Comisia Europeană. Acesta arată că România a făcut progrese în lupta anticorupţie, dar că trebuie să concluzioneze mai rapid cazurile de corupţie la nivel înalt. Instituţiile europene susţin că România trebuie sa îşi consolideze politica generală anticorupţie, până în vara acestui an, când este aşteptată următoarea evaluare a Comisiei Europene.

Vezi aici concluziile raportului CE pe justiţie

Citeşte mai multe despre:   Traian Basescu,   raport,   Justitie