Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică BEC NU aprobă cererea de prelungire a programului de vot în diaspora

BEC NU aprobă cererea de prelungire a programului de vot în diaspora

Un articol de: Redacția B1.ro - 26 Mai 2019, 18:40
BEC NU aprobă cererea de prelungire a programului de vot în diaspora Politică

Biroul Electoral Central nu va prelungi programul de vot după ora 21.00 în secțiile de votare din străinătate, informează B1 TV. Motivul e că hotărârea de prelungire nu ar putea fi făcută decât prin schimbarea legislației.

Florentina Vasilățeanu, președintele Biroului Electoral pentru Secțiile de Vot din Străinătate, ceruse Biroului Electoral Central să prelungească programul de votare. Solicitări în acest sens au mai fost trimise de către PNL și PMP.

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a susținut că s-au format cozi pentru că oamenii s-au înghesuit mai ales la unele secții, în vreme ce altele au rămas pustii: ”Sunt două, trei explicații foarte simple: una este legată de faptul că mărindu-se foarte mult numărul de secții de votare care s-a dublat față de perioadele anterioare, au fost 215 la primele alegeri europene și 441 la aceste alegeri, ele nu se desfășoară numai în jurul ambasadelor și consulatelor, ci s-au creat și multe alte centre de votare astfel încât oamenii să poată să fie, să își poată exercita dreptul de vot. A doua explicație este că, din păcate, nu sunt respectate prevederile legii care se referă la obligația cetățenilor români care sunt în străinătate să se înregistreze la ambasadă, nu avem posibilități reale de a estima numărul cetățenilor care sunt prezenți într-o țară sau alta. Deci toate aceste lucruri duc și la faptul că în câteva dintre ambasade s-au consulate, că văd că acolo este cea mai mare misiune, se produc și cozi la procesul de votare”.

Surse guvernamentale afirmă același lucru. Ele spun că de vină pentru cozile imense din unele zone sunt oamenii, care au preferat să meargă la secții de votare mai bine cunoscute, în vreme ce altele sunt aproape goale.

Citeşte mai multe despre:   bec