Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Ana Birchall: 'Această Secţie Specială, aşa cum este acum reglementată, nu poate continua să funcţioneze'. Ministrul Justiției cere lămuriri privind preluarea tuturor dosarelor cu magistrați de SIIJ

Ana Birchall: 'Această Secţie Specială, aşa cum este acum reglementată, nu poate continua să funcţioneze'. Ministrul Justiției cere lămuriri privind preluarea tuturor dosarelor cu magistrați de SIIJ

Un articol de: Sebastian Pricop - 15 Oct 2019, 14:30
Foto: Facebook / Ana Birchall Politică

Ana Birchall, ministru interimar la Justiție, a susținut marți, la ședința CSM, că ea nu vede cum Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție mai poate continua să funcționeze în forma legislativă actuală și a cerut lămuriri privind necesitatea ca toate dosarele în care apar magistrați să fie preluate de această unitate de parchet.

"Nimeni până în acest moment, nici măcar membrii Comisiei Speciale din Parlament n-au reuşit să mă lămurească şi să-mi demonstreze utilitatea şi funcţionalitatea alineatului 2 al art. 88 indice 1 prin care Secţia specială rămâne competentă, îşi păstrează competenţa faţă de toate cauzele în care este urmărit investigat un magistrat. Cu alte cuvinte, pentru mine este o mare necunoscută şi un mare semn de întrebare de ce Secţia Specială trebuie să-şi păstreze competenţa pentru toate dosarele? Eu îmi asum că această Secţie Specială, aşa cum este acum reglementată, nu poate continua să funcţioneze, pentru că nu mă convinge nimeni că acest alineat asigură justeţea actului de justiţie", a declarat Ana Birchall la intrarea în sediul CSM, conform Agerpres.

Ministrul Justiției a oferit și exemple concrete privind dosarele în care o simplă plângere la Secția Specială poate duce la un blocaj.

"Sincer, vremea şmecheriilor introduse, aşa, nu ştiu de cine, nu ştiu pe unde, trebuie să apună şi, sper eu, a apus. Deci nimeni (...) nu poate să înţeleagă de ce într-un dosar Secţia Specială trebuie să rămână competentă pentru tot dosarul. Spre exemplu, dacă acum un traficant de droguri, un violator, un criminal în serie sau orice persoană care este suspectă, urmărită penal, cercetată, de o infracţiune, dacă face plângere în secunda aceasta la Secţia Specială, conform acestui aliniat al articolului 88 indice 1, Secţia Specială rămâne competentă, aşa spune legea. Or, eu nu pot să fiu de acord cu acest lucru. Tocmai de aceea am solicitat, în nenumărate rânduri, ca acest alineat, alături de alte câteva alineate, să fie eliminate", a mai spus Ana Birchall.

Reamintim că Secția Specială a fost aspru criticată de organisemele internaționale după înființarea ei de către PSD prin modificare legilor justiției în Parlament. De altfel, opoziția a făcut un obiectiv din desființarea ei odată cu preluarea puterii după ce moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a trecut.
 

Citeşte mai multe despre:   Ana Birchall,   CSM
 
Loading...