Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Blestemul dosarului cu șină. Raluca Turcan: Ca să crești pensiile cu 40%, ai nevoie de digitalizarea dosarelor de pensie, dar 250.000 sunt dosare cu șină. S-au vândut iluzii pentru 5 milioane de oameni (VIDEO)

Blestemul dosarului cu șină. Raluca Turcan: Ca să crești pensiile cu 40%, ai nevoie de digitalizarea dosarelor de pensie, dar 250.000 sunt dosare cu șină. S-au vândut iluzii pentru 5 milioane de oameni (VIDEO)

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 23 Apr 2021, 18:01
Blestemul dosarului cu șină. Raluca Turcan: Ca să crești pensiile cu 40%, ai nevoie de digitalizarea dosarelor de pensie, dar 250.000 sunt dosare cu șină. S-au vândut iluzii pentru 5 milioane de oameni (VIDEO) Captură Video - PNL Facebook Politică

Raluca Turcan, ministrul Muncii, i-a acuzat pe PSD-iști că le-au vândut iluzii pensionarilor cu creșterea de 40% a pensiilor. Acesta a precizat că pensiile nu pot fi recalculate să fie mai mari cu un asemenea procent, din cauza problemelor tehnice. Nu e prima dată când ministrul liberal al Muncii susține că marea problemă a recalculării celor cinci milioane de pensii este că multe dintre ele nu sunt incluse într-un sistem informatic.

 

Raluca Turcan, despre recalcularea și majorarea pensiilor

 

„Li s-a spus celor circa cinci milioane de pensionari că de la 1 ianuarie 2021 pensiile lor vor crește cu 40%. Și eu am crezut că se poate asta, vă spun cu sinceritate, dar am constatat apoi că, pentru a putea majora toate pensiile cu 40%, ai nevoie de digitalizarea tuturor dosarelor de pensii, astfel încât să fie în format electronic și să li se aplice o formulă de calcul.

Numai că 250.000 de dosare de pensii arată așa - dosare cu șină! Vă întreb cum puteau fi făcute modificările pe dosare cu șină? Să răspundă cei care au vândut iluzii ani ani în șir!”, a declarat, vineri, Raluca Turcan.

Blestemul dosarului cu șină. Raluca Turcan: Ca să crești pensiile, ai nevoie de digitalizarea dosarelor de pensie, dar 250.000 dintre ele sunt dosare cu șină. S-au vândut iluzii pentru 5 milioane de oameni

Ministrul Muncii a mai explicat faptul că alte 1,3 milioane de dosare se află într-un format digital „primitiv”, iar restul dosarelor sunt „într-un format nițel mai avansat, dar incompatibil între casele județene de pensii între ele și între casele județene de pensii și Casa Națională de pensii.

„Tehnic, s-au vândut iluzii pentru 5 milioane de oameni”, a insistat ministrul Raluca Turcan.Veste de ultimă oră despre Oana Sârbu! (FOTO)

Nu e prima dată când Turcan atrage atenția asupra acestei probleme.

„Avem o dificultate pentru o recalculare mai rapidă a tuturor pensiilor din România pentru că în momentul de față există aproximativ 250.000 de pensii de agricultori care sunt în format letric. Așa ai toate elementele de calculare a pensiilor. Dacă cineva și-ar fi propus să recalculeze toate pensiile așa cum ni s-a promis în decursul anilor, ar fi trebuit ca măcar aceste 250.000 de dosare să le bage într-un format electronic. 

Ca să nu mai vorbim că sunt încă 2 tipuri de soft care nu sunt compatibile între ele și atunci inclusiv transferarea unui număr de aproximativ 3,6 milioane de pensii într-un alt sistem trebuie făcută într-un mix manual electronic”, declara ministrul Muncii, pe 11 februarie.

 

Raluca Turcan: Este un proces de digitalizare pe care ni l-am asumat

 

De altfel, Raluca Turcan a susținut că guvernanții și-au asumat un proces de digitalizare și în acest domeniu.

„Pe PNRR (Programul Național de Redresare și Reziliență), doar pe reforma sistemului de pensii am prevăzut 60 de milioane de euro, astfel încât să achiziționăm și softuri noi, și aparatură care să sprijine casele județene de pensii și să facă toate aceste procese legate de pensionare. Este un proces de digitalizare pe care ni l-am asumat. Pe lângă cele 60 de milioane, mai avem deja 110 milioane de euro pentru digitalizarea tuturor instituțiilor din domeniul muncii și protecției sociale”, afirma Raluca Turcan, pe 23 martie, în emisiunea „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.
 

Citeşte mai multe despre:   Raluca Turcan,   dosare cu șină,   dosare de pensii,   pensionari,   cresteri de pensii