Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică ANALIZĂ B1.RO // Blocajul provocat de PSD în justiție: Parchetul General, DNA, DIICOT și SIIJ funcționează sub conducere interimară. Nici măcar ministrul Justiției, care face numirile, nu știe cât mai stă în funcție (FOTO)

ANALIZĂ B1.RO // Blocajul provocat de PSD în justiție: Parchetul General, DNA, DIICOT și SIIJ funcționează sub conducere interimară. Nici măcar ministrul Justiției, care face numirile, nu știe cât mai stă în funcție (FOTO)

Un articol de: Sebastian Pricop - 02 Oct 2019, 14:11
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea Politică

ANALIZĂ B1.RO // Atacul total al PSD asupra justiției începe să își arate rezultatele, chiar dacă nu s-a reușit trecerea unui legi privind amnistia și grațierea sau închiderea dosarului lui Liviu Dragnea. Situația este evidentă, acum, odată cu demisia lui Felix Bănilă din fruntea DIICOT, când toate marile parchete funcționează cu conduceri interimare.

DNA

Prima mare lovitură pe care PSD a urmărit-o și a reușit să o obțină a fost înlăturarea Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA. Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader a deschis acest drum după ce a declanșat procedura de destituire, dar marea lovitură a fost dată de Curtea Constituțională care a decis că președintele este obligat să semneze decretul de revocare, lucru pe care Iohannis l-a făcut în iunie 2018.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

După înlăturarea acesteia, conducerea parchetului anticorupție a fost preluată interimar de către Anca Jurma, care la rândul ei a renunțat la această funcție când a venit momentul prelungirii mandatul. Din luna februarie, conducerea DNA este asigurată interimar de către Călin Nistor.

La DNA au avut loc două tentative de a alege un nou procuror-șef. Dacă primul concurs a fost anulat de Tudorel Toader care nu a fost mulțumit de interviurile cu cei 4 doritori, apoi, fostul ministru a insistat cu numirea Adinei Florea în ciuda refuzurilor repetate ale președintelui Iohannis de a accepta nominalizarea. Ulterior plecării lui Tudorel Toader nu a mai existat nicio discuție despre numirea unui nou procuror-șef.

Parchetul General

Din luna aprilie, Ministerul Public care coordonează activitatea tuturor unităților de parchet din țară este condus interimar de către Bogdan Licu. Totul a venit după pensionarea lui Augustin Lazăr pe fondul scandalului public privind rolul jucat de acesta în perioada comunistă ca procuror la comisia de eliberări de la Penitenciarul Aiud.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

La fel ca la DNA, fostul ministru Tudorel Toader a respins toți candidații care s-au înscris în concursul pentru a ocupa șefia Parchetului General, iar de atunci Bogdan Licu a rămas să asigure interimarul.

Secția specială pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ)

Chiar și secția specială înființată de către PSD prin modificare legilor justiției funcționează cu un șef interimar. Această situație decurge din luna iunie când Gheorghe Stan a fost promovat de PSD drept judecător la Curtea Constituțională. 

La fel ca la DNA, Adina Florea a fost propusă pentru a prealua conducerea, dar acest lucru a dus la un scandal uriaș în CSM, toate cele cinci ședințe în care trebuia să se discute validarea acesteia încheindu-se fără niciun rezultat concret.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

DIICOT

Ultimul parchet care intră în această cascadă a interimatelor este DIICOT. Aici nu a mai fost PSD cel care a lăsat parchetul fără conducere, ci Felix Bănilă a demisionat după ce președintele Iohannis i-a cerut acest lucru nemulțumit de felul în care a gestionat dosarul privind tragedia de la Caracal.

Doar că aici, Felix Bănilă a fost validat, în 2018, la șefia DIICOT după ce Tudorel Toader a insistat pentru numirea acestuia în ciuda faptului că anumite asociații din magistratură au avertizat că este un procuror slab pregătit, fără rezultate și care a avut o prestație lamentabilă și în fața CSM în momentul audierilor pentru a fi numit în această poziție. Împotriva acestuia a candidat fostul șef, procurorul Daniel Horodniceanu, dar Tudorel Toader l-a respins reproșând felul cum a acționat în mandatul său.

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Odată cu demisia acestuia, șefia DIICOT a fost preluată de către adjunctul Giorgiana Hosu, un procuror, la rândul său, cu controverse în cariere despre care B1.ro a scris într-o analiză despre tripleta din fruntea DIICOT. (Detalii AICI)

Ministerul Justiției

Situația nu este mai bună nici la Ministerul Justiției care este instituția ce trebuie să organizeze concursul de numire și să aleagă noi șefii. Aici, funcția este încă deținută de Ana Birchall, dar pe numele acesteia Viorica Dăncilă a înaintat la Cotroceni decizia de revocare și înlocuire cu judecătoarea Dana Gîrbovan. 

Foto: Hepta

Președintele Klaus Iohannis a respinsa această numire a președintei UNJR, dar nu a semnat decret de revocare pentru Ana Birchall, doar că, între timp, Curtea Contituțională a decis că șeful statului este obligat să accepte revocările și să numească interimari, dar decizia nu a fost publicată încă în Monitorul Oficial. 

Ulterior, premierul Viorica Dăncilă a afirmat că are în gând să numească tot un magistrat pentru Ministerul Justiției, dar nu a pomenit numele acestuia.

Citeşte mai multe despre:   DNA,   DIICOT,   Parchetul General,   Laura Codruta Kovesi,   Felix Banila,   Tudorel Toader ,   Ana Birchall
 
 
Loading...