Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Bogdan Aurescu (MAE), într-o întâlnire bilaterală cu omologul său francez, în marja reuniunii NATO: România se bazează pe susținerea Franței pentru aderarea la spațiul Schengen

Bogdan Aurescu (MAE), într-o întâlnire bilaterală cu omologul său francez, în marja reuniunii NATO: România se bazează pe susținerea Franței pentru aderarea la spațiul Schengen

Un articol de: Vladimir Ionescu - 20 Noi 2019, 19:23
Foto: Inquam Photos/ Ovidiu Micsik Politică

România se bazează pe susținerea Franței pentru aderarea la spațiul Schengen, un obiectiv prioritar pentru București, a afirmat Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, într-o întrevedere bilaterală de miercuri cu omologul său francez, Jean-Yves Le Drian, anunță MAE printr-un comunicat de presă.

Întâlnirea dintre cei doi miniștri s-a desfășurat în marja reuniunii ministeriale NATO de la Bruxelles. Demnitariiau trecut în revistă stadiul foarte bun al relației bilaterale, definită de Parteneriatul Strategic bilateral și de afinitățile culturale, lingvistice și istorice reafirmate recent în cadrul Sezonului România-Franța, proiect cultural și de diplomație publică de o anvergură fără precedent în cadrul cooperării româno-franceze, potrivit aceliuași comunicat. 

Bogdan Aurescu a evocat Declarația Comună privind Parteneriatul Strategic semnată în 2018 de către Președinții Klaus Iohannis si Emmanuel Macron, care a relansat relația bilaterală și a propus finalizarea în perioada următoare a Foii de parcurs în aplicarea acestei Declarații, care să fie pregătită pentru semnare de către premierii celor două țări cu ocazia unei prime întâlniri la acest nivel. Foaia de parcurs actualizată a Parteneriatului Strategic este menită să stabilească un nivel superior de cooperare bilaterală, europeană și la nivel internațional, arată același comunicat.

De asemenea, Bogdan Aurescu a propus activarea și reunirea formatului 2+2 (miniștrii de externe și ai apărării) în cadrul Parteneriatului Strategic, propunere primită cu deschidere de omologul francez, scrie sursa citată.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, în cadrul discuției, obiectivul prioritar al României de aderare la spațiul Schengen, arătând că România se bazează pe susținerea Franței în acest sens, se arată în comunicat.

Menționând Președinția română a Consiliului Uniunii Europene din prima parte a acestui an și buna cooperare cu Franța pe durata acestui mandat, ministrul Bogdan Aurescu a evocat potențialul de cooperare bilaterală inclusiv la nivelul Uniunii Europene, exprimând interesul pentru un dialog aprofundat pe teme de actualitate ale agendei europene, potrivit aceleiași surse.

Oficialul român a mai abordat și teme precum politica de securitate, propunând ca Franța să examineze posibilitatea unei prezențe militare crescute în sudul flancului estic, în România, în cadrul brigăzii multinaționale, notează comunicatul.

Totodată, cei doi oficiali au discutat despre impactul declarațiilor recente ale Președintelui Macron privind NATO, ministrul Aurescu arătând că din perspectiva României Alianța nu este în criză, fiind necesară continuarea procesului de adaptare. În același timp, a opinat că un proces de reflecție asupra viitorului NATO în noul context global de securitate poate fi util, acesta putând fi conectat cu o viitoare dezbatere privind un nou concept strategic al Alianței, care să îl înlocuiască pe cel precedent, adoptat în 2010 la summit-ul aliat de la Lisabona, conchide sursa citată.

 

Citeşte mai multe despre:   Bogdan Aurescu,   MAE,   Franta\