Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Bogdan Aurescu și miniștrii de externe din UE, discuție despre conflictele prelungite în regiunea Mării Negre, la propunerea României. Evenimentul va avea loc în mai

Bogdan Aurescu și miniștrii de externe din UE, discuție despre conflictele prelungite în regiunea Mării Negre, la propunerea României. Evenimentul va avea loc în mai

Un articol de: Vladimir Ionescu - 19 Apr 2021, 19:02
Bogdan Aurescu și miniștrii de externe din UE, discuție despre conflictele prelungite în regiunea Mării Negre, la propunerea României. Evenimentul va avea loc în mai Foto: Ministerul de Externe / Facebook Politică

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a anunțat că la reuniunea informală din luna mai a miniștrilor de externe din statele membre ale UE, la propunerea României, va avea loc o discuție privind abordarea conflictelor prelungite în regiunea Mării Negre.

Anunțul a fost făcut la finalul reuniunii în format de videoconferință a șefilor de diplomații europene. Agenda discuțiilor a vizat printre altele situațiile din Georgia, Belarus și Ucraina, dar și la cazul Aleksei Navalnîi. Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de externe, a luat și el parte la discuțiile despre Ucraina, unde a făcut un schimb de opinii informal cu omologii din UE.

Ministrul Bogdan Aurescu și omologii săi din UE au mai vorbit despre relațiile UE-India, situația din Myanmar, stadiul Planului Comun de Acțiune Cuprinzător privind dosarul nuclear iranian, situația din Mozambic și Acordul post-Cotonou. De asemenea, oficialii europeni au salutat adoptarea Concluziilor privind Vecinătatea Sudică, o Strategie UE pentru cooperare în regiunea Indo-Pacifică și Strategia integrată a UE în regiunea Sahel, se arată într-un comunicat al MAE, potrivit Caleaeuropeana.ro.

Bogdan Aurescu și miniștrii de externe din UE vor purta în mai o discuție despre conflictele prelungite în regiunea Mării Negre, la propunerea României

 

Potrivit MAE, pe fondul discuțiilor despre situația tensionată dintre Rusia și Ucraina, șeful diplomației române „a reamintit că România susține un rol mai activ al UE în abordarea conflictelor prelungite în regiunea Mării Negre, urmând ca o discuție dedicată acestui subiect să aibă la reuniunea informală Gymnich din mai 2021, ca urmare a propunerii ministrului Bogdan Aurescu”.

Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat preocupare pentru desfășurarea de trupe și echipamente ale Rusiei în Crimeea și la frontiera estică a Ucrainei, reiterând poziția principială a României privind susținerea integrității teritoriale și suveranității Ucrainei. Totodată, el a accentuat necesitatea unei viziuni strategice privind Parteneriatul Estic (PaE) și a unei agende ambițioase post-2020, care să includă consolidarea cooperării în domeniul securității cu statele partenere.

Șeful MAE a reamintit că România susține un rol mai activ al UE în abordarea conflictelor prelungite în regiunea Mării Negre. Ca urmare a propunerii făcute de Bogdan Aurescu, o discuție pe acest subiect va avea loc la reuniunea informală Gymnich din mai 2021.

Citeşte mai multe despre:   UE,   Bogdan Aurescu,   regiunea Marii Negre,   MAE