Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Bogdan Bola (PNL): Avem nevoie de o lege unică a plajelor

Bogdan Bola (PNL): Avem nevoie de o lege unică a plajelor

Un articol de: Ramona Zaharia - 03 Dec 2020, 12:20
Bogdan Bola (PNL): Avem nevoie de o lege unică a plajelor Foto: Facebook Politică

Bogdan Bola, directorul Apelor Române Dobrogea Litoral (A.B.A.D.L.) și candidat din partea PNL Constanța la Camera Deputaților, a declarat că România are nevoie de o lege unică a plajelor.

Acesta a spus, în cadrul unui interviu pentru replicaonline.ro, că, în această vară, în calitate de director al A.B.A.D.L. s-a lovit de mai multe piedici.

„Am făcut pași în această vară – personal, spun că sunt mărunți – prin amenzi, prin tot felul de adrese, amenințări… Și-au mai dărâmat din construcții, însă numărul lor este în continuare covârșitor. De ce? Pentru că avem o legislație extrem de ambiguă, care a fost în beneficiul autorităților locale și a operatorilor de plajă. De pildă, operatorul de plajă își lua autorizație de construcție pe plajă de la primărie și nu mă întrebați, vă rog, care este logica. Primăriile, uneori, pentru autorizațiile de construcție nu solicitau aviz de la Apele Române. Și așa s-a creat un haos total”, a afirmat el.

Cât despre problema plajelor concesionate,  Bogdan Bola a precizat că „Mulți constănțeni se duc la plajă cu prosopul. Se duc, fac o baie și se întorc. Uneori, nu stau mai mult de o oră. Vă mărturisesc, așa fac și eu. Oamenii reclamă acea regulă care spune că pe 70% din suprafața plajelor concesionate se pot amplasa șezlonguri și restul de 30% trebuie să rămână liberă. Se plâng pentru că legea, o putem vedea cu toții, nu se respectă. Operatorii aceștia de plajă nu sunt controlați de Apele Române, ci de Corpul de Control al Ministerului Turismului, dar acolo sunt numai patru oameni. Patru oameni pentru o țară întreagă. De câte ori poate să vină un angajat, oricât de bine intenționat ar fi? Nu poate”.

„Este nevoie de o lege a plajelor, în care să fie prevăzute toate aceste aspecte și nu numai. Va fi una dintre prioritățile mele, în calitate de parlamentar, pentru că această lege trebuie să rezolve mai multe probleme. Dați-mi voie să vă mai dau un exemplu, care deși pare minoră, a iscat multe nemulțumiri în rândul constănțenilor. Este vorba despre faptul că proprietarii de câini nu au voie să-și plimbe animalele pe plajă. În ordinul 1204 din 2010 al Ministerului Dezvoltării și Turismului, scrie că nu ai voie să te plimbi cu câinele pe sectoarele turistice de plajă. Asta înseamnă cele care sunt închiriate. Deci poți să te plimbi pe plajele sălbatice. Ce facem însă în afara sezonului, când constănțeanul iese cu câinele pe plajă? Să spunem că iese azi, în noiembrie. Este plajă turistică azi? Este, pentru că este preluată de A.B.A.D.L.. Și atunci poți găsi câte un polițist local care să te vadă și să-ți idea o amendă pentru că ești cu câinele pe plajă. Există aberații în acest sistem și au fost lăsate așa pentru că mulți au beneficiat de ele, o mână a spălat pe alta. Vreau neapărat să mă ocup de această chestiune”, a adăugat candidatul PNL Constanța la Camera Deputaților.

Acesta a mai spus că intenționează să înființeze mici sate pescărești pe plaje.

„În prezent, dacă vrem să construim un sat pescăresc pe plajă, nu se poate, pentru că pe plajă nu ai voie să ai construcții. Există însă posibilitatea de a construi beach bar-uri autorizate de primării. Primăria Năvodari, de pildă, a autorizat astfel de construcții cu dimensiunea de maximum 20 de metri pătrați. Îmi propun să îi ajut pe pescari să poată construi mici sate. De fapt, un loc unde să vină să tragă, să aibă o camera frigorifică, dar să amenajeze și un mic un punct de desfacere direct pe plajă. Cred că tuturor ne-ar plăcea de unde să cumpărăm pește proaspăt. În plus, un astfel de sat ar fi cu siguranță și o atracție turistică”, a spus el, pentru sursa citată.

Citeşte mai multe despre:   Bogdan Bola,   PNL