Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Bogdan Huțucă, despre planurile PNL cu fondurile europene: Vom investi miliarde în susținerea mediului de afaceri și crearea de noi locuri de muncă

Bogdan Huțucă, despre planurile PNL cu fondurile europene: Vom investi miliarde în susținerea mediului de afaceri și crearea de noi locuri de muncă

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 28 Noi 2020, 14:55
Bogdan Huțucă, despre planurile PNL cu fondurile europene: Vom investi miliarde în susținerea mediului de afaceri și crearea de noi locuri de muncă Foto: Bogdan Huțucă / Facebook Politică

Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța, este convins că guvernarea liberală va reușit în următorii ani, cu ajutorul fondurilor europene record de care va beneficia România, să dezvolte masiv infrastructura și să genereze locuri de muncă, lucruri ce se vor vedea în creșterea nivelului de trai al românilor. Recent, Guvernul Orban a lansat în dezbatere publică Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

PNRR prevede că 33,44 de miliarde de euro vor fi direcționate spre trei piloni principali: tranziție verde și schimbări climatice - 21,4 miliarde euro; servicii publice, dezvoltare urbană și valorificarea patrimoniului - 6,5 miliarde euro; competitivitate economică, digitalizare, capacitate de reziliență - 5,08 miliarde euro.

„Guvernul PNL, în parteneriat cu președintele Klaus Iohannis, cel care a condus negocierile pentru obținerea de 80 de miliarde de euro în favoarea României, va pune la treabă fiecare euro pentru a obține prosperitatea la care aspiră fiecare român. Avem exemplul anului de guvernare care s-a scurs, în care Guvernul PNL, în vreme de criză, a reușit să aducă fonduri europene în România cât n-a reușit niciun guvern al PSD în perioadă de creștere economică”, a declarat Bogdan Huțucă, citat de replicaonline.ro.

 

Promisiunie PNL pentru mediul de afaceri. Rezultatul va fi crearea a mii de locuri de muncă

 

Huțucă a precizat că banii ce vor fi alocați pentru al treilea pilon vor fi direcționați astfel: mediul de afaceri/ ecosisteme antreprenoriale - 3,8 miliarde euro; cercetare și inovare - 0,275 miliarde euro; digitalizare și securitate cibernetică 0,7 miliarde euro; creșterea capacității de reziliență - 0,31 miliarde euro.

Liderul liberalilor din Constanța susține că Executivul vrea ca firmele să aibă acces la inovare și tehnologie, dar și să își consolideze poziția competițională în UE. E vorba aici de retehnologizări, automatizări industriale și susținerea unor domenii-cheie precum construcții, agroalimentar și industria serviciilor

„Nu vom uita nici nevoia de a avea o economie verde, care să răspundă crizei climatice și să contribuie la protejarea biodiversității și a ecosistemelor unice ale Europei, și care să respecte și prevederile din Pactul verde european”, a declarat Bogdan Huțucă.

Acesta a mai precizat că liberalii îi propun să sprijine mediul de afaceri și să dezvolte parteneriatele între IMM-uri și autoritățile publice locale: „Sprijinim 8.000 de IMM-uri și companii mari și creăm 29.300 locuri de muncă prin alocările pilonului de competitivitate. De asemenea, creăm minimum 35 de ecosisteme antreprenoriale și industriale, adică tehno-poluri, parcuri industriale și tehnologice, parcuri de specializare inteligentă, hub-uri, clustere. Acestea înseamnă sprijin pentru încă 3.700 de IMM-uri și crearea altor 11.000 noi locuri de muncă”.Făceau curățenie în casa bunicii din Bistrița, când au făcut o descoperire care poate să le aducă mii de euro

Planul PNL mai prevede sprijinirea a 2.400 de IMM-uri inovatoare și crearea a 7.200 de noi locuri de muncă prin susținerea producției și a serviciilor necesare acestora, susținerea producției de echipamente medicale, medicamente, digitalizarea activităților, prin achiziționarea de echipamente IT, softuri de robotizare, automatizare.

De asemenea, vor fi susținute IMM-urile în valorificarea patrimoniului național (140 IMM-uri), desfășurarea activităților economice din domeniul agroalimentar (1400 IMM-uri, cu 4200 locuri de muncă nou create) și din cel al construcțiilor (300 IMM-uri, cu 1800 locuri de muncă nou create).

În plus, 50 dintre întreprinderile mari vor primi fonduri pentru retehnologizări, automatizări industriale și robotizări ale proceselor de producție, care vor crea 3.000 de noi locuri de muncă.

 

Investiții în cercetare, sub guvernarea liberală

 

Planul PNL mai prevede dezvoltarea institutelor naționale de cercetare-dezvoltare, din care cinci din domeniul tehnic-inginerie și cinci din cel agroalimentar, pentru transfer tehnologic către mediul de afaceri.

„Susținem transformarea digitală a serviciilor publice în servicii de calitate, sigure și rapide, în interesul cetățenilor și al mediului de afaceri. Vom sprijini digitalizarea sistemului de administrare fiscală și a celui vamal. În acest sens, se vor aloca 100 de milioane de euro ANAF. Se vor digitaliza și 200 de unități publice din sistemul judiciar, dar se vor demara și trei proiecte de securitate cibernetică”, a mai declarat președintele PNL Constanța, citat de replicaonline.ro.

Liberalii își mai propun investiții în 7 depozite regionale echipamente medicale realizate, construcția a 100 de subunități de pompieri și cumpărarea a 700 de ambulanțe. De asemenea, vor fi construite 11 depozite regionale, din care 5 de cereale, 4 frigorifice și 2 pentru resurse energetice.

Liberalii se vor mai concetra și pe ceea ce ei numesc „reforme orizontale”. Bogdan Huțucă a explicat că este vorba despre reforma procesului de achiziții publice, consolidarea statului de drept, despre finanțe publice sustenabile, fiscalitate stabilă și predictibilă, despre o piață a muncii flexibilă și politici sociale adecvate, dar și despre consolidarea capacității de implementare a proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.