Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Brașovul și-a depus candidatura la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021

Brașovul și-a depus candidatura la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021

Un articol de: - 12 Oct 2015, 16:02
Brașovul și-a depus candidatura la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 Foto: bizbrasov.ro Politică

Municipiul Brașov și-a depus candidatura pentru titlul de Capitală Europeană  a Culturii în 2021, cu sloganul ”Europa Corona”, informează Agerpres.

"Cu siguranță brașovenii anului 2021 vor avea multe lucruri de împărtășit Europei și o viață mult mai plăcută, lansând acest concept și acest slogan, "Europa Corona". Să fii Corona culturii europene într-un an este ceva extraordinar și România se va mai întâlni cu această șansă doar în anul 2035. Corona este numele sub care a fost atestat documentar pentru prima oară Brașovul, în anul 1235. Este numele începutului Brașovului multicultural, Istoriei și Tradițiilor. Dar poate să fie și un nume pentru viitor, pentru un început de istorie numit "Brașov-Capitală Europeană a Culturii",a declarat istoricul  Nicolae Pepene, cel care a redactat dosarul de candidatură, alături de echipa de proiect formată din cinci persoane.

Acesta a explicat de ce a ales acest slogan declarând că, tradus în latină, Corona sau Coroana simbolizează în cultura europeană "recompensa unei încercări, făgăduință de viață mai bună, accesul la un rang, simbol de consacrare".

"Coroana semnifică onoarea, măreția, bucuria, victoria. Ea răsplătește o cursă spre un țel, fiind semnul manifestării unui succes. În arta profană medievală, Coroana este și atributul Europei", a mai afirmat acesta.

Pepene a mai afirmat că Brașovul este singurul oraș de munte din România care candidează pentru acest titlu.

"Ținând cont de faptul că foarte mulți constănțeni, bucureșteni, oameni din întreaga țară care aleg Brașovul să-și petreacă vacanțele și le este drag orașul, cred că ne vor vota. Îmi pare rău că nu este un vot din partea cetățenilor României pentru această candidatură pentru că ar avea toate motivele să-și dorească, de anul viitor și poate că din anul 2021, să găsească atunci când vin în Brașov, nu numai o natură primitoare, nu doar ospitalitate bine definită turistic, un oraș curat, sigur, să găsească și un oraș cultural, acea parte care lipsește Brașovului, acea parte de divertisment", a mai declarat istoricul.

Adina Durbacă, viceprimarul Brașovului, a susținut la rândul ei că dosarul de candidatură a fost depus pe 10 octombrie și că urmează să înceapă monitorizarea, dat fiind că s-a primit și confirmarea din partea Ministerului Culturii.

"Este important pentru noi toți, ca și brașoveni, să demonstrăm că suntem uniți, că ne dorim foarte mult să fim Capitală Europeană a Culturii 2021 și pe această cale fac un apel tuturor brașovenilor să fie alături de noi și să ne susțină proiectul", a mai spus viceprimarul.

Pe 7 decembrie se va afla dacă Brașovul este pe lista scurtă după ce juriul va evalua candidații, urmând ca Ministerul Culturii și Patrimoniului Național să organizeze întâlnirea de preselecție, pentru adoptarea acestei liste.

Citeşte mai multe despre:   Stiri Brasov