Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Buda: Dacă există decizii ale Parlamentului nesupuse controlului CC, avem o restrângere a atribuțiilor ei. Iordache: Autonomia Parlamentului trebuie respectată

Buda: Dacă există decizii ale Parlamentului nesupuse controlului CC, avem o restrângere a atribuțiilor ei. Iordache: Autonomia Parlamentului trebuie respectată

Un articol de: - 17 Iul 2012, 17:21
Politică

Daniel Buda, președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, a declarat că instituirea unor excepții, decizii ale Parlamentului care nu sunt supuse deciziilor Curții Constituționale, nu reprezintă altceva decât o restrângere a atribuțiilor ei.

Atâta timp cât există astfel de excepții, nu se poate ajunge la un adevărat control al CC, susține acesta.

„Atâta vreme cât avem aceste excepții, nu o să poți să ajungi la un control al Curții cu anumite decizii. Ori, Curtea ar fi trebuit să fi fost lăsată să se pronunțe întotdeauna asupra hotărârilor Parlamentului. Orice altă prevedere, de altă natură, nu face altceva decât să restrângă atribuțiile Curții Constituționale,” a spus Buda.

Pe de altă parte, deputatul PSD Florin Iordache consideră că autonomia Parlamentului trebuie respectată, iar supunerea tuturor deciziilor sale sub controlul CC ar însemna încălcarea acestei autonomii.

“Pot fi supuse controlului Curții Constituționale toate acele hotărâri ale Parlamentului care încalcă norme sau principii constituționale, cu excepția hotărârilor care vizează autonomia Parlamentului. Am considerat că Parlamentul nu poate fi o anexă a Curții Constituționale și autonomia Parlamentului trebuie respectată și într-o lege care vizează Curtea Constituțională,” a declarat deputatul PSD.

Prin “autonomie a Parlamentului,” Florin Iordache se referă la acele hotărâri care vizează reglementări la diverse instituții sau hotărâri care vizează numiri în anumite funcții, care nu trebuie să fie supuse controlului CC.

“Parlamentul întotdeauna este supus controlului de constituționalitate, dar hotărârile, repet, hotărârile care vizează autonomia internă să nu fie supuse controlului Curții,” a subliniat acesta, explicând că Parlamentul nu trebuie transformat într-o “anexă” a CC.

Daniel Buda, despre restrângerea atribuțiilor CC
Embed:

 
Florin Iordache: Autonomia Parlamentului trebuie respectată
Embed:

Citeşte mai multe despre:   CCR,   comisia juridica,   Camera Deputatilor
 
Loading...