Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Tăriceanu: Dacă președintele vrea sărbătorirea Revoluției în mai pentru că știe sigur că nu va mai fi în funcție în decembrie?

Tăriceanu: Dacă președintele vrea sărbătorirea Revoluției în mai pentru că știe sigur că nu va mai fi în funcție în decembrie?

Un articol de: Redacția B1.ro - 14 Mai 2019, 17:07
Tăriceanu: Dacă președintele vrea sărbătorirea Revoluției în mai pentru că știe sigur că nu va mai fi în funcție în decembrie? Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Politică

Klaus Iohannis va declara anul 2019 drept „Anul omagierii victimelor comunismului”, în cadrul unei ceremonii publice care va avea loc pe 20 mai, la Palatul Cotroceni. Călin Popescu Tăriceanu susține că șeful statului a decis să devanseze aniversarea Revoluției pentru a se folosi de acest eveniment în scop electoral, dat fiind că se apropie alegerile europarlamentare.

”După ce a trimis la Sibiu un mare summit internațional care trebuia să aibă loc în Capitală, Președintele hotărăște să devanseze aniversarea Revoluției cu exact 210 zile, şi fix înaintea alegerilor europene. E evident că miza nu poate fi alta decât folosirea în scopuri electorale a unor elemente emoționale precum înlăturarea comunismului, sacrificiul martirilor şi regăsirea libertății. Nu-i de mirare că, deja, fiul marii disidente Doina Cornea și-a exprimat, concomitent, stupefacția și refuzul față de inițiativa prezidențială, iar asociațiile de revoluționari sunt în derută maximă.

Dincolo de glumă, mi-e greu să scap de un gând: dar dacă președintele vrea sărbătorirea Revoluției în mai pentru că știe sigur că nu va mai fi în funcție în decembrie?”, a scris Tăriceanu, pe Facebook.

Anterior, printr-un comunicat, Administrația Prezidențială a transmis că ”Iohannis consideră prioritare asumarea corectă a trecutului traumatic, condamnarea abuzurilor şi crimelor comunismului, precum şi consolidarea democraţiei”.

La ceremonia solemnă „30 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989. 2019 – Anul omagierii victimelor comunismului” au fost invitaţi să participe foşti deţinuţi politic, disidenţi anticomunişti, revoluţionari, urmaşi ai familiilor eroilor martiri din Decembrie 1989, reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale, reprezentanţi ai societăţii civile, precum şi jurnalişti.

”Preşedintele Klaus Iohannis consideră că un astfel de program, pentru omagierea celor care s-au sacrificat în numele valorilor care guvernează societatea de astăzi, poate contribui la construirea memoriei unei societăţi puternice, bazate pe egalitate şi dreptate, precum şi la educarea tinerilor în spiritul afirmării unei culturi a libertăţii, valorilor fundamentale ale democraţiei, statului de drept şi pluralismului”, se mai arată în comunicat.

Citeşte mai multe despre:   Calin Popescu Tariceanu,   Klaus Iohannis