Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați

Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați

Un articol de: - 09 Sep 2015, 16:23
Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați Foto: jurnalul.ro Politică

Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați și prin care se reînființează Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), informează Agerpres. Proiectul a fost aprobat cu 282 de voturi ”pentru” și 3 abțineri.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, republicată, în vederea creării cadrului legal privind promovarea principiului egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați, în vederea eliminării tuturor formelor de discriminare bazate pe criteriul de sex, în toate politicile și programele naționale.

Principala modificare se referă la reînființarea Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, ca structură de specialitate al administrației publice centrale, în subordinea Ministerului Muncii. Proiectul de lege reglementează organizarea și funcționarea acestei agenții, dar prevede și reorganizarea Comisiei naționale în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați — CONES și a structurilor acesteia din teritoriu.

Potrivit deputatului PSD Ana Birchall,  ANES va avea rolul  de implenetare a legii privind egalitatea de șanse și de tratament și de monitorizare a aplicării prevederilor legislației.

"Prin propunerea legislativă noi reglementăm respectarea și în practică a unui principiu extrem de important și anume la muncă egală salarizare egală, eliminând astfel o discriminare care se înregistrează pe piața muncii unde la aceeași muncă, aceeași calificare există o discriminare din punct de vedere al salarizării", a declarat deputata social-democrată.

Aceasta a mai susținut că angajatorii vor fi obligați să asigure egalitate de șanse în cadrul relațiilor de muncă și că nu vor avea dreptul de a solicita informații referitoare la starea civilă, familială sau care privesc planurile angajatului în acest sens.

La rândul ei, Andreea Paul de la PNL a susținut că "o politică echilibrată de gen este o politică inteligentă, iar PNL susține acest proiect de lege".

"Dar când aud PSD vorbind despre o doctrină în domeniu dați-mi voie să vă reamintesc că PNL are un lider femeie, iar ultima femeie care a candidat la PSD a pierdut. Dați-mi voie să vă reamintesc că dvs în doctrină aveți, dar în fapte ba. În Guvernul actual, din 21 de miniștri abia aveți patru doamne, sub 20%. (...) Un dezechilibru nu grav, foarte grav de gen. Avem un Guvern care discriminează femeile", a declarat deputata liberală.

În replică Aurelia Cristea (PSD) a afirmat că ”este o diferență mare între vorbe și fapte. Astăzi, prin această lege, nu facem altceva decât să îndreptăm un lucru pe care Guvernul PDL l-a făcut în timpul primului-ministru Boc, acela de a desființa această agenție. (...) Prin lege nu facem altceva decât să ne reafirmăm în calitate de Partid Social Democrat apartenența la valorile fundamentale ale UE”.

Molnar Zsolt de la UDMR a afirmat că este nevoie de o reîmprospătare a legislației în acest domeniu.

Camera Deputaților este forul decizional în acest caz. Proiectul de lege a fost adoptat și de Senat.

Citeşte mai multe despre:   proiect de lege,   vot,   Camera Deputatilor