Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Când va fi schimbat Boc şi cine i-ar putea lua locul: Varianta premierului independent

Când va fi schimbat Boc şi cine i-ar putea lua locul: Varianta premierului independent

Un articol de: - 22 Feb 2011, 14:55
Când va fi schimbat Boc şi cine i-ar putea lua locul: Varianta premierului independent Sursa foto: gov.ro Politică

Acum câteva zile, jurnalistul Robert Turcescu anunţa pe Twitter schimbarea premierului Emil Boc cu un independent. "Va fi un bancher sau cineva din mediul privat", susţinea atunci jurnalistul. Nu s-a întâmplat nimic, deşi întreaga presă dădea ca sigure discuţiile aprinse din interiorul PDL despre posibilitatea schimbării lui Emil Boc din fruntea Guvernului.

Şi totuşi, deşi chestiunea nu a fost tranşată, sunt din ce în ce mai multe semnale din mediul politic că o remaniere la vârf va avea totuşi loc cât mai curând. În ciuda opoziţiei din PDL pentru debarcarea lui Emil Boc în acest moment, grupul apropiaţilor preşedintelui Traian Băsescu a continuat să prezinte această ipoteză drept o necesitate.

Nimic nu e tranşat în acest moment şi pentru că de schimbarea lui Boc din fruntea Executivului depinde şi cine va câştiga preşedinţia PDL la apropiatele alegeri interne. Dacă varianta unui premier politic pare să fie abandonată, singurul scenariu care rămâne în picioare este numirea rapidă la Palatul Victoria a unui premier independent.

Independentul de la Banca Naţională

Varianta cea mai la îndemâna pentru această funcţie era Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, dar acesta a declinat în repetate rânduri oferta primită de la Cotroceni. Este posibil ca Isărescu să se păstreze pentru alegerile prezidenţiale, mai mult voci ridicând această hestiune, fie şi doar la nivel de intenţie.

Şi pentru că Isărescu a spus un NU răspicat, adepţii variantei unui premier independent au căutat un posibil candidat pentru funcţia de premier tot în ograda BNR. Lucrurile nu sunt simple, pentru că aproape nimeni de aici nu face un pas în faţă fără acordul lui isărescu, iar acesta vrea un control total asupra ministerelor cheie, chiar şi prin intermediari.

Surpriza vine de la Cotroceni

Preşedintele Traian Băsescu a dat de înţeles în mai multe rânduri că are deja pregătită o variantă surpriză pentru înlocuirea lui Boc şi, cel puţin potrivit informaţiilor vehiculate acum o săptămână, noul premier ar putea fi o persoană care provine din mediul privat. Un bancher? Un om de afaceri? Nimeni nu are încă o certitudine în acest sens.

De asemenea, nimeni nu poate avansa acum o dată certă pentru momentul în care se va face rocade dintre Boc şi noul premier independent. Totul depinde de discuţiile de culise din PDL, de sprijinul pe care îl vor obţine oamenii cheie din partid în teritoriu şi de momentul în care va alege Traian Băsescu să facă mutarea decisivă.

Citeşte mai multe despre:   Emil Boc,   Traian Basescu,   Guvernul Romaniei,   Mugur Isarescu,   BNR,   PDL,   Cotroceni