Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Carmen Dan habar nu are câţi bani va primi MAI anul acesta: Avem buget de 20 de ori mai mare! Proiectul Ministerului de Finanţe arată altceva

Carmen Dan habar nu are câţi bani va primi MAI anul acesta: Avem buget de 20 de ori mai mare! Proiectul Ministerului de Finanţe arată altceva

Un articol de: B1.ro - 06 Feb 2019, 10:45
Carmen Dan habar nu are câţi bani va primi MAI anul acesta: Avem buget de 20 de ori mai mare! Proiectul Ministerului de Finanţe arată altceva Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Politică

Carmen Dan s-a declarat mulţumită de bugetul pe care Ministerul Afacerilor Interne (MAI) îl va avea anul acesta, arătând că este cu 25% mai mare decât în 2018.

"O foarte mare parte din buget este adevărat că acoperă cheltuielile de personal, însă vom continua politica de investiţii. În continuare, vom avea achiziţii de autospeciale, ne vom preocupa de reabilitarea unor sedii, cum ar fi instituţiile prefectului, dau un exemplu, ne vom preocupa de achiziţii de echipament", a spus, la Antena 3, Carmen Dan.

Ministrul a precizat că este un buget alcătuit pentru nevoile ministerului, pentru "a ne permite să ne îndeplinim misiunea".

"Tot ceea ce s-a solicitat şi tot ceea ce s-a argumentat atunci când s-a discutat proiectul de buget a avut în vedere un singur obiectiv: acela care presupune prestarea unui serviciu public cât mai bun pentru cetăţean şi mă bucur că lucrul acesta a fost înţeles de colegii mei şi mă bucur că în fiecare an am reuşit să aduc un plus la buget care se concretizează până la urmă în eficienţa cu care prestăm acest serviciu public, în salarizarea de care se bucură personalul ministerului", a mai spus Carmen Dan, potrivit Agerpres.

Doar că, vorbind despre bugetul MAI, ministrul a făcut şi o gafă.
"În anul 2018, am avut de 20 de ori buget mai mare decât în 2017 și anul acesta - buget de 20 de ori mai mare decât în 2018", a spus Carmen Dan.

Ea este contrazisă de proiectul de buget publicat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), care arată o bugetare pentru MAI cu 21,5% mai mare faţă de 2018, astfel încât ministrul s-a referit, cel mai probabil, la creşterea de 25% şi nu la o creștere de 20 de ori a bugetului.

Ministrul de Interne a vorbit şi despre bugetele serviciilor secrete, în contextul în care liderul PSD, Liviu Dragnea, a susţinut că ar prefera ca o parte din banii alocaţi pentru servicii să meargă mai debrabă la Sănătate, pentru un "program naţional de Vitamina D".

Carmen Dan a spus că, "în calitate de cetăţean", şi-ar dori mai mult un program de ajutorare şi de tratament pentru copii sau pentru persoane cu nevoi, decât un buget mai mare pentru un serviciile de informaţii.

"Dacă în calitate de cetăţean aş fi întrebată ce-mi doresc mai mult, un buget mai mare pentru un serviciu de securitate, un serviciu de informaţii, sau un program de ajutorare şi de tratament pentru copii sau pentru persoane cu nevoi, vă spun categoric că aş spune că-mi doresc acel program", a declarat ministrul.

Ea a adăugat că probabil este în asentimentul foarte multor oameni când spune acest lucru.

"Ne dorim ca proiectul de buget să fie un proiect bun, un buget care să acopere nevoile reale şi acesta este motivul pentru care eu nu văd o problemă din a rediscuta anumite aspecte. (...) Spun ca specialiştii să se uite cu atenţie în această zonă şi să aloce resurse financiare exact cât să acopere competenţele stabilite prin lege, ca să nu ajungem în situaţii pe care le cunoaştem şi pe care suntem datori să le îndreptăm", a spus ministrul.

Potrivit lui Carmen Dan, preşedintele Klaus Iohannis nu a cerut ca bugetul anumitor structuri să nu fie modificat.

"Dar noi, în Guvern, atunci când am discutat instituţional proiectele de buget, am spus în mod obiectiv care sunt nevoile pentru fiecare instituţie. N-am discutat pe bugetele serviciilor de informaţii. (...) Pentru SPP ar trebui să fie configurat efectiv pentru ceea ce acoperă potrivit competenţelor legale. (...) Nu putem să alocăm SPP-ului, de exemplu, un buget care să asigure siguranţa tuturor demnitarilor", a precizat Carmen Dan. 
 

Citeşte mai multe despre:   Caemen Dan,   MAI,   MFP