Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Casele electronice de marcat vor fi conectate la serverele ANAF începând cu 1 iulie. Florin Cîțu: 'Am finalizat un proiect aflat pe agenda publică de peste 10 ani și care a fost amânat de toate guvernele'

Casele electronice de marcat vor fi conectate la serverele ANAF începând cu 1 iulie. Florin Cîțu: 'Am finalizat un proiect aflat pe agenda publică de peste 10 ani și care a fost amânat de toate guvernele'

Un articol de: Traian Avarvarei - 10 Iun 2020, 17:33
Casele electronice de marcat vor fi conectate la serverele ANAF începând cu 1 iulie. Florin Cîțu: 'Am finalizat un proiect aflat pe agenda publică de peste 10 ani și care a fost amânat de toate guvernele' Politică

Marii contribuabili vor conecta casele de marcat cu jurnal electronic la serverele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) în termen de trei luni începând cu data de 1 iulie, anunță, miercuri, Ministerul Finanțelor. În același timp, instituția anunță că operatorii economici din categoria contribuabililor mijlocii și mici vor avea mai mult timp la dispoziție pentru aceeași operațiune, respectiv până la data de 31 ianuarie 2021. În opinia ministrului de Finanţe, Florin Cîțu, abordarea care vizează informatizarea aparatului public aduce două beneficii mari: venituri la buget mai mari și redimensionarea aparatului bugetar.
 

 

 KAUFLAND / LIDL / CARREFOUR / PROFI / MEGA IMAGE / AUCHAN. ANUNŢUL CE AFECTEAZĂ TOŢI CLIENŢII DIN ROMANIA

 

Casele electronice de marcat vor fi conectate la serverele ANAF începând cu 1 iulie

 

 

Marii contribuabili vor conecta casele de marcat cu jurnal electronic la serverele Fiscului până la data de 1 septembrie 2020, iar operatorii economici din categoria contribuabililor mijlocii și mici vor finaliza procesul până la finele lunii ianuarie a anului viitor.

“Am finalizat un proiect aflat pe agenda publică de peste 10 ani și care a fost amânat de toate guvernele. Transformarea digitală a Ministerului Finanțelor Publice și Agenției Naționale de Administrare Fiscală rămâne principala măsură prin care cred că se va îmbunătăți substanțial relația cu firmele și populația. Vom continua proiectele în ritm accelerat în următoarele luni. Aceste schimbări nu vor aduce doar informații mai complete și de calitate din economie, ci vor asigura o competiție cât mai corectă între companii și o implicare tot mai redusă a statului în activitatea firmelor”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

Furnizorii de AMEF-uri vor fi notificați că începând de miercuri au primit acces gratuit la un server pentru testarea firmware-ului. Accesul este facilitat înainte ca furnizorii și producătorii să meargă la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică ICI București pentru suplimentul de aviz, anunță Ministerul de Finanțe într-un comunicat de presă.

 

 

 

550.000 de firme vor arăta în timp real bonurile fiscale la Fisc
 

 

 

Până la 31 septembrie vor fi conectate la serverele ANAF circa 50.000 de terminale instalate de marile companii, iar la finalul lunii ianuarie se vor colecta datele în timp real de la un total de circa 550.000 de case de marcat.

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a declarat pentru Realitatea PLUS că informatizarea aparatului public aduce două beneficii mari.

Unul dintre acestea înseamnă venituri la buget mai mari.

"Estimez că după ce facem anul acesta case de marcat, proiectul fişier electronic, e-facturare, anul viitor o sa vină la buget cam două puncte procentuale, aceasta înseamnă 20 de miliarde de lei în plus. Aceasta înseamnă că trecem de la 30% la 32% din PIB doar cu informatizarea", a apreciat ministrul Finanţelor.

În al doilea rând, şeful de la Finanţe susţine că informatizarea permite redimensionarea aparatului bugetar.

"Informatizarea face naturală redimensionarea. Nu trebuie să o faci ca ministru. Natural, prin informatizare se face redimensionarea", a spus Cîţu.

Potrivit Ministerului de Finanțe, conectarea caselor de marcat cu jurnal electronic la serverele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) va permite recunoșterea unor tipare și le va semnala pe cele disfuncționale sau atipice. Interfața folosită de inspectorii ANAF va permite filtrarea datelor pe mai multe tipuri de date: cod CAEN tip produs/ serviciu, CUI, sediu, adresă și altele.

Citeşte mai multe despre:   ANAF,   Florin Citu