Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Cătălin Predoiu: 2015-2019, ani pierduţi pentru dezvoltarea Justiţiei. Inclusiv acum sunt iniţiative parlamentare care pot crea grave perturbări în sistemul judiciar

Cătălin Predoiu: 2015-2019, ani pierduţi pentru dezvoltarea Justiţiei. Inclusiv acum sunt iniţiative parlamentare care pot crea grave perturbări în sistemul judiciar

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 13 Iun 2020, 11:33
Cătălin Predoiu: 2015-2019, ani pierduţi pentru dezvoltarea Justiţiei. Inclusiv acum sunt iniţiative parlamentare care pot crea grave perturbări în sistemul judiciar Foto: just.ro Politică

Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, a declarat că 2015-2019 au fost ani pierduţi pentru modernizarea sistemului judiciar. A mai afirmat, totodată, că în următorii patru ani Justiția trebuie să ajungă din nou în topul încrederii românilor, prin calitatea activității. Declarațiile au fost făcute în cadrul reuniunii informale a Consiliului de Management Strategic (COMS), la care au mai participat Nicoleta-Margareta Ţînţ, preşedintele CSM, Corina Corbu, șefa Curții Supreme, şi Gabriela Scutea, Procurorul General.

 

Cătălin Predoiu: 2015-2019, ani parţial rataţi pentru dezvoltarea Justiţiei

 

În cadrul reiuniunii informale a Consiliului de Management Strategic, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat că anii 2015-2019 au fost ani pierduți pentru dezvoltarea Justiției și modernizarea sistemului Judiciar. În următorii patru ani, încrederea românilor în acest sistem va trebui recâștigată prin schimbări profunde. Va fi nevoie de un plan realist, a insistat Predoiu. Acesta a mai precizat că Parlamentul va avea un cuvânt important de spus, prin faptul că va trebui să voteze pachetele de legi. Până atunci, însă, important este ca acesta să nu modifice legi fără consultarea prealabilă a factorilor implicați.

„Anii 2015-2019 au fost ani pierduți pentru modernizarea sistemului judiciar, ani de regres și parțial ratați pentru dezvoltarea Justiției. Doar 16-20% din măsurile planificate acum 4 ani au fost realizate. În multe privințe trebuie să spunem „punct și de la capăt”, în altele trebuie eliminate stricăciuni, cum ar fi în planul independenței de caz a procurorilor, răspunderii magistraților, sau eliminate anomalii structurale, cum ar fi SIIJ, dar și dezvoltate noi soluții, unele de structură a managementului de sistem și de instanțe și parchete, inclusiv în plan legislativ”, a declarat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Acesta a subliniat că e nevoie de un plan de acțiune realist pentru perioada 2021-2024. El ar trebui să includă repararea stricăciunilor din cadrul legislativ și aducerea la zi a Codurilor civile și penale. Ministrul a mai precizat că mizează pe sprijinul partenerilor externi în această misiune.

„Parlamentul va avea un cuvânt important, prin aprobarea legilor care vor cuprinde această agendă înnoită, dar, în această fază, cel mai bun ajutor pe care îl poate da constă în a nu modifica legi incidente fără consultarea prealabilă largă cu sistemul judiciar și Ministerul Justiției, cu asociațiile profesionale ale magistraților și societatea civilă. În 4 ani, Justiția trebuie să ajungă din nou în topul încrederii cetățenilor prin calitatea actului de justiție”, a mai declarat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

 

Ministrul Justiției a convocat Consiliul de Management Strategic pe tema strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar

 

Vineri, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a  convocat la sediul ministerului o reuniune informală a Consiliului de Management Strategic (COMS). Au luat parte la discuții Nicoleta-Margareta Ţînț, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Corina Corbu, preşedintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și Gabriela Scutea, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.Au descoperit un aeroport părăsit în urmă cu 50 de ani. Au controlat toată zona şi au rămas uluiţi de ce au mai găsit

Cei patru au abordat mai multe subiecte, între care:

  • Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar și stadiul Planului de acțiuni aferent;
  • Combaterea corupţiei, crimei organizate, traficului de persoane şi criminalităţii cibernetice;
  • Obiectivele Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), Mecanismul European privind Statul de Drept (RoL) și stadiul acestora;

Potrivit unui comunicat al Ministerului Jusțiției, participanții la reuniunea informală COMS au căzut de acord, în general, asupra problemelor abordate.

„Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar 2015-2020 este nerealizată, existând mari întârzieri în îndeplinirea Planului de acţiune. Cauzele acestei situaţii sunt complexe şi ţin atât de mediul judiciar, cât şi de cel politico-legislativ. Modificările legislative care au afectat independenţa Justiţiei au reprezentat una din cauzele importante ale stagnării şi regreselor. Inclusiv în prezent, iniţiative parlamentare incoerente, necorelate şi formulate fără consultarea largă cu sistemul judiciar, de modificare a unor legi ale Justiţiei sau a Codurilor penale pot crea grave perturbări în sistemul judiciar şi buna funcţionare a Justiţiei”, a transmis Ministerul Justiţiei.

Membrii COMS au ajuns la mai multe concluzii, între care faptul că sistemul judiciar suferă de probleme structurale și funcționale acumulate în ultimii 2-3 ani, că e nevoie de creșterea calității pregătirii profesionale, a specializării magistraților, că Legile Justiției și cele procedurale trebuie revizitate și că obiectivele MCV rămân esențiale.

Citeşte mai multe despre:   Ministerul Justitiei,   Catalin Predoiu,   Legile Justitiei,   Codurile Penale,   Justitie