Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Cătălin Predoiu: Adevărata provocare pe care ne-o adresează de fapt fundamentalismul și ISIS este păstrarea propriilor valori europene

Cătălin Predoiu: Adevărata provocare pe care ne-o adresează de fapt fundamentalismul și ISIS este păstrarea propriilor valori europene

Un articol de: - 10 Sep 2015, 13:05
Cătălin Predoiu: Adevărata provocare pe care ne-o adresează de fapt fundamentalismul și ISIS este păstrarea propriilor valori europene Politică

Păstrarea propriilor valori europene este provocarea pe care o adresează fundamentalismul și ISIS, a afirmat joi prim-vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu. Acesta s-a arătat însă încrezător că Europa va depăși această criză.

"Adevărata provocare pe care ne-o adresează de fapt fundamentalismul și ISIS este păstrarea propriilor valori europene. Greșeala fatală pe care europenii ar putea să o facă în criza valului de refugiați este abandonarea propriilor valori europene, care au stat și vor sta la baza construcției europene: umanitate, solidaritate, legalitate. Ceea ce își doresc cu ardoare fundamentaliștii și ISIS este să intrăm în paradigma lor de gândire și de joc al urii: ei vs noi, creștini vs musulmani. Aceasta ar fi o eroare fatală. Soluția inteligentă este cea a încadrării problematicii în paradigma noastră de valori europene. 'He who frames the issue wins the debate", spune o regulă a dezbaterilor", a arătat Predoiu într-un comunicat citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, Comisia Juncker a ales această soluție, a așezării politicilor europene pe valorile europene, deoarece această criză se depășește prin asumarea valorilor, dar și viziune pe termen lung.

"Nu întâmplător atât popularii europeni, cât și socialiștii europeni sprijină poziția Comisiei. 0,11% din populația europeană, cât reprezintă valul de refugiați (cf Juncker), nu pot doborî Europa — și nici nu sunt prezenți pentru acest lucru în Europa. Dar abandonarea de către europeni a propriilor valori ar putea duce în timp la subminarea proiectului European, care este unul de succes, un proiect al păcii, prosperității și stabilității (Juncker, ieri la Bruxelles). Iată de ce nu avem altă soluție decât să ne păstrăm în paradigma valorilor noastre, pentru a câștiga jocul de șah care se desfășoară acum pe un plan mai puțin vizibil. Suntem obligați să câștigăm bătălia valorilor. Aceasta este adevărata bătălie. Iar această bătălie nu se câștigă întinzând garduri de sârmă ghimpată sau desfășurând recruți pe granițe. Această bătălie nu se câștiga cu abordări rigide, ci prin suplețe politică, asumarea valorilor, rigoare administrativă și viziune pe termen lung", a opinat Predoiu.

La nivel European să fie integrat acest prim val de refugiați din cauze umanitare, să fie ajustată politica de migrație și de control al frontierelor, să fie reformat Frontex și sistemul Dublin, și consolidat Schengen, toate pe baza valorilor europene, este de părere liderul PNL.

”Europa va trece și de această criză, pentru că noi, statele europene, nu avem altă soluție de a conta în lumea globală decât împreună în proiectul European. Adevăratul curaj politic înseamnă concretizarea unor politici în sfera noastră de valori europene", a conchis prim-vicepreședintele PNL.

Citeşte mai multe despre:   Catalin Predoiu,   PNL,   isis