Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Cătălin Predoiu: Am creat un front instituţional împotriva crimei organizate. Încep să cadă clanurile de interlopi

Cătălin Predoiu: Am creat un front instituţional împotriva crimei organizate. Încep să cadă clanurile de interlopi

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 23 Iul 2020, 12:19
Cătălin Predoiu: Am creat un front instituţional împotriva crimei organizate. Încep să cadă clanurile de interlopi Foto: gov.ro Politică

Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, a declarat că frontul instituţional creat în ultimele luni împotriva crimei organizate dă rezultate: clanurile de interlopi încep să cadă. Predoiu a precizat că „se va continua până la capăt”, dar e nevoie de răbdare până când procedurile ajung la final. Declarația a fost făcută la desciderea unui webminar, eveniment organizat de Ambasada Statelor Unite la București. La rândul său, ambasadorul Adrian Zuckerman a declarat că SUA și România luptă umăr la umăr pentru a se asigura că infractorii nu vor scăpa de rigorile legii.

 

Cătălin Predoiu: „Încep să cadă clanuri de interlopi

 

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a participat, miercuri, la deschiderea webinar-ului „Aplicații pe surse deschise: convergența investigării infracțiunilor cu privire la proprietatea intelectuală, crima organizată, trafic de persoane și sisteme informatice”.

În cadrul evenimentului, Predoiu a susținut că în lunile precedente, în colaborare cu Ambasada Statelor Unite la București, a desfășurat un program intens de pregătire a procurorilor, polițiștilor și a altor experți în materia combaterii spălării banilor, crimei organizate, traficului de persoane, criminalității informatice, dar și a recuperării bunurilor provenite din infracțiuni și a asistenței victimelor traficului de persoane.

Programul, a precizat ministrul liberal, a contribuit la mai buna pregătire a experților români în aceste domenii.

„Am creat pe parcursul lunilor precedente un front instituțional împotriva crimei organizate. Începe să dea rezultate. Încep să cadă clanuri de interlopi. Se va continua până la capăt. În materie de justiție, trebuie să ai răbdare, până când proceduri și operațiuni sunt duse până la capăt. E valabil în orice materie, în orice dosar, răbdare, până când procedurile ajung la final”, a explicat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Anterior, el le-a transmis un mesaj ferm procurorilor: „Urmăriți banii rezultați din infracțiuni, nu numai infractorii, luați-le banii produși prin infracțiuni, luați-le tot ce au furat. Sunt banii Ministerului de Finanțe. (...) Poporul român nu va uita și nu va ierta lașitatea și complicitatea celor care caută să slăbească justiția și statul de drept”.

La rândul său, ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, a declarat că SUA sprijină cu toate resursele lupta Ministerului român al Justiției împotriva infracționalității și că ambele țări „luptă umăr la umăr pentru combaterea crimei organizate și pentru a se asigura că infractorii nu vor scăpa de rigorile legii”.A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

La lucrări au mai participat Gabriela Scutea, Procurorul General al României, și Bruce Swartz, Asistentul adjunct al Procurorului-Șef al Statelor Unite. 

 

Ministerul român al Justiției este interesat de soluțiile americane de digitalizare

 

„Ministrul Predoiu este lider în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate. Îi suntem recunoscători pentru dedicare”, a mai declarat ambasadorul Zuckerman, potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA la București.

Anterior, ministerul condus de Predoiu și-a manifestat interesul pentru soluțiile americane de digitalizare.

„Ministerul Justiției își continuă demersurile pentru a coagula un front mai larg interinstituțional intern și extern de combatere a traficului de persoane și crimei organizate și de a capacita orice resurse instituționale și expertiză în acest domeniu. Suntem, de asemenea, interesați de soluțiile și modelele de digitalizare folosite deja în sistemele de justiție din SUA și alte democrații occidentale”, se arăta într-un comunicat al Ministerului Justiției.