Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Cătălin Predoiu: De săptămâna viitoare, Ministerul Justiției va lansa în dezbatere publică, în etape, mai multe proiecte, printre care și unul privind Legile Justiției

Cătălin Predoiu: De săptămâna viitoare, Ministerul Justiției va lansa în dezbatere publică, în etape, mai multe proiecte, printre care și unul privind Legile Justiției

Un articol de: Vladimir Ionescu - 04 Sep 2020, 18:56
Cătălin Predoiu: De săptămâna viitoare, Ministerul Justiției va lansa în dezbatere publică, în etape, mai multe proiecte, printre care și unul privind Legile Justiției Foto: gov.ro Politică

Începând de săptămâna viitoare, Ministerul Justiției va lansa în dezbatere publică, în etape, mai multe proiecte de lege și politici publice, printre care și „un proiect privind ceea ce numim în limbajul comun «Legile Justiției»”, a anunțat, vineri, ministrul Cătălin Predoiu.
 

Ministerul Justiției va lansa în dezbatere publică, în etape, mai multe proiecte, printre care și unul privind Legile Justiției, susține Cătălin Predoiu


 

„Începând de săptămâna următoare, ministerul va lansa în dezbatere publică, în etape, mai multe proiecte de lege şi politici publice. Voi detalia acest program într-o conferinţă de presă, săptămâna viitoare. În linii mari, e vorba de proiecte care vizează reguli speciale privind actul de justiţie în condiţiile speciale generate de pandemie, precum şi un proiect privind ceea ce numim în limbajul comun «Legile Justiției», dar şi de alte instrumente legislative şi politici publice adresate Justiţiei, care vor fi prezentate şi lansate în dezbatere publică etapizat, pe măsura finalizării, pe parcursul lunilor septembrie şi octombrie. Sunt instrumente la care lucrăm, nu neapărat în linişte, date fiind vremurile, dar în orice caz în tăcere şi cu migală, de luni de zile. Aceasta este adevărata agendă a ministerului, nu cea care uneori ne este atribuită", a declarat Cătălin Predoiu, într-un discurs susţinut cu ocazia Consiliului Naţional al Uniunii Barourilor din România, potrivit Agerpres.

Demnitarul a mai precizat că proiectul referitor la regulile privind actul de justiţie în pandemie vizează, în esenţă, utilizarea tehnologiei de comunicare la distanţă.

„Spuneam că unul dintre proiecte vizează reguli aplicabile actului de justiţie în condiţiile speciale generate de pandemie, condiţii care impun precauţii şi măsuri de protecţie sanitară, de protecţie a drepturilor fundamentale la viaţă şi sănătate. În acelaşi timp, sunt reguli care sunt menite să salvgardeze drepturile şi garanţiile procesuale ce caracterizează actul de justiţie modern. Este un proiect la care ministerul a reflectat şi a început să lucreze imediat după încetarea stării de urgenţă, chiar înainte de a fi cerut de unele asociaţii profesionale ale magistraţilor, cu care am şi discutat de altfel şi de la care am primit numeroase idei. Sunt convins că alte idei bune se vor decanta în cadrul procesului de dezbatere publică. În esenţă, acest proiect vizează utilizarea tehnologiei de comunicare la distanţă, inclusiv audio-video, pentru citare, comunicare, audiere, depunere de documente, transmitere de documente şi dosare aflate pe rolul instanţelor", a spus Predoiu. 
 

„Legile Justiției au fost ciuntite de PSD”, afirma recent președintele Klaus Iohannis


 

Într-o conferință de presă susținută în finalul lunii august, președintele Klaus Iohannis vorbea despre câteva dosare grele restante, precum cel al Revoluției din decembrie 1989 sau cel al Mineriadelor, ocazie cu care vorbea și despre Legile Justiției, despre care spunea că „au fost ciuntite de PSD”.

„Aici avem un punct foarte important și foarte sensibil. Legile Justiției au fost ciuntite de PSD, PSD care a încercat să pună mâna pe Justiție, să politizeze Justiția și să o controleze. Nu le-a ieșit, fiindcă românii au ieșit la referendum și au spus «Stop!»”, afirma șeful statului.

Citeşte mai multe despre:   Catalin Predoiu,   Legile Justitiei