Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică CCR a dat undă verde legii care majorează substanțial ajutoarele sociale

CCR a dat undă verde legii care majorează substanțial ajutoarele sociale

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 25 Noi 2020, 15:24
CCR a dat undă verde legii care majorează substanțial ajutoarele sociale Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Politică

Curtea Constituțională a decis, miercuri, că este constituţională legea prin care ajutoarele sociale se majorează puternic, prin creşterea cu 140% a Indicatorului Social de Referinţă, ce fusese înghețat în ultimii 12 ani. Judectorii CCR au respins astfel, cu majoritate de voturi, sesizarea PNL.

 

CCR a declarat constituțională legea care majorează cuantumul ajutoarelor sociale

 

Liberalii atacaseră la CCR legea care prevedea majorarea Indicatorului Social de Referinţă de la 500 de lei la 1.200 de lei, în următorii trei ani. În funcție de acest indicator sunt calculate toate formele de asistenţă socială, precum indemnizaţia de şomaj, ajutorul pentru încălzire sau venitul minim garantat, explică Adevărul.

ISR a rămas la nivelul din 2008, adică 500 de lei, deoarece guvernele care s-au succedat de atunci nu l-au mai actualizat cu rata inflației. 
Luna trecută, însă, Camera Deputaților a adoptat actul normativ iniţiat de deputatul ex-USR Adrian Dohotaru, ce prevede această majorare a ISR cu 140%.

În lege se arată că „valoarea indicatorului social de referinţă creşte anual până la atingerea valorii de 1.200 de lei, după cum urmează: a) la data de 1 ianuarie 2021 - 780 lei; b) la data de 1 ianuarie 2022 - 990 lei; c) la data de 1 ianuarie 2023 – 1.200 lei”. Din 2024, potrivit actului normativ, valoarea ISR va fi modificată anual, prin legea bugetului de stat.

„Raportarea prestaţiilor sociale la ISR şi plafonarea acestui indicator la nivelul stabilit în 2008 a făcut ca, în ciuda creşterii economice din ultimii ani, protecţia socială pe care o oferă statul român să fie tot mai precară şi insuficientă. Categoriile vulnerabile au fost excluse deliberat de la beneficiile creşterii economice. Astfel, ponderea gospodăriilor care nu au putut efectua la timp unele cheltuieli a crescut de la 23,8% în 2007 la 30% în 2018, INS”, motivează inițiatorul.

Totodată, este atrasă atenția și asupra faptului că epidemia de coronavirus riscă să sărăcească sute de mii de oameni, transformându-i în şomeri, iar apoi în beneficiari de ajutoare sociale

 Bătrânul a sunat la uşa ei, i-a dat o scrisoare şi apoi a dispărut. Când a deschis-o, s-a PRĂBUȘIT. Ce scria acolo

CCR a amânat luarea unei decizii privind majorarea pensiilor cu 40%

 

Tot miercuri, Curtea Constituțională a amânat pentru 13 ianuarie luarea unei decizii în ceea ce privește majorarea pensiilor cu 40%.

Legea a trecut de Parlament în septembrie, cu ajutorul majorității controlate de PSD, deși Guvernul PNL a avertizat că banii necesari pentru creșterea pensiilor cu 40% nu există în buget.

Ulterior, liberalii au atacat această lege la Curtea Constituțională.

 

CCR a stabilit că sunt neconstituționale modificările aduse Legii salarizării

 

Tot miercuri, judecătorii constituționali au hotărât, cu unanimitate de voturi, că modificările aduse Legii salarizării sunt neconstituţionale.

Asta deoarece actul normativ încalcă principiul bicameralismului şi sunt angajate cheltuieli suplimentare asupra bugetului de stat fără să stabilească şi sursa de finanţare.

Judecătorii constituționali au dat astfel dreptate liberalilor, care au depus sesizarea.

Citeşte mai multe despre:   CCR,   Indicatorul Social de Referinta,   ajutoare sociale,   lege constitutionala