CCR a decis că legea care înlocuiește educația sexuală cu educația sanitară este constituțională. Orele se vor face doar cu acordul părinților

CCR a decis că legea care înlocuiește educația sexuală cu educația sanitară este constituțională. Orele se vor face doar cu acordul părinților

Curtea Constituţională a respins, joi, sesizarea făcută de președintele Klaus Iohannis la legea care condiționează educația sexuală în școală de acceptul părinților. Este vorba despre o lege a PSD și PNL, prin care predarea educației sexuale în școli este înlocuită cu „educație sanitară”, pentru care este nevoie de acordul expres al părinților. Legea a fost adoptată pe 3 iunie. Unul dintre lucrurile pe care președintele Iohannis le-a reproșat a fost că actul normativ nu definește clar ce este „educația sanitară”.

CCR a respins sesizarea lui Iohannis și a stabilit că predarea educației sexuale în școli se face obligatoriu cu acordul părinților

Judecătorii CCR au decis, joi, că legea prin care „educația sexuală” în școli a fost înlocuită cu „educație sanitară” este constituțională. Ei au respins astfel sesizarea președintelui Klaus IOhannis asupra acestui act normativ, ce modifică şi completează Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

„A respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de preşedintele României şi a constatat că este constituţională, în raport cu criticile formulate, Legea pentru modificarea şi completarea Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului”, se arată în minuta deciziei CCR.

Potrivit legii, în școli se pot desfășura ore de educaţie pentru viaţă, inclusiv de educaţie sanitară, pentru prevenirea contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor. Pentru asta, însă, este nevoie de acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor.

Obiecțiile formulate de președintele Iohannis la actul normativ ce înlocuiește educația sexuală cu educația sanitară

Președitele României a sesizat Curtea Constituțională pe 24 iunie asupra acestui actului normativ, susținut de PSD și PNL, dar criticat de USR.

Klaus Iohannis a reclamat faptul că legea nu definește noțiunea de „educație sanitară”. Iohannis a mai atras atenția că înlocuirea termenului de „educație sexuală” cu „educație sanitară” impunea modificarea corespunzătoare a tuturor celorlalte prevederi din Legea nr. 272/2004. Altfel, legea introduce doar o modificare de formă, fără consecinţe în plan juridic.

„Nu reiese cu claritate dacă programa şcolară este modificată, în sensul introducerii acestei discipline pe tot parcursul anului şcolar sau, dimpotrivă, este eliminată acea garanţie, instituită iniţial, prin care legiuitorul a urmărit ca programele de educaţie pentru viaţă să fie efectiv puse în practică cel puţin o dată pe semestru, în beneficiul elevilor. Prin eliminarea acestei sintagme nu reiese cu certitudine dacă programele vor avea loc pe întregul parcurs al anului şcolar, o dată pe semestru, o dată pe an sau deloc. Apreciem că această intervenţie legislativă, în realitate, are un efect contrar scopului avut în vedere de legiuitor – cel al asigurării interesului superior al copilului prin participarea acestuia la programe educaţionale”, a mai arătat președintele în sesizarea sa către CCR.

Șeful statului a mai atras atenția în sesizarea sa că modificările efectuate de deputaţi au un obiect de reglementare complet diferit faţă de cel avut în vedere de iniţiator şi, implicit, de Senat. Astfel, au fost încălcate prevederile Constituţiei referitoare la competenţa Camerei decizionale în procedura legislativă: „Camera Deputaţilor a eludat competenţa decizională a Senatului, sustrăgându-i acesteia această calitate”.

În opinia președintelui, acest fapt ar trebui să atragă neconstituționalitatea în ansamblu a legii.

Urmăriți B1TV.ro și pe