Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică CCR a publicat motivarea în cazul sesizării asupra demiterii Robertei Anastase și a lui Vasile Blaga

CCR a publicat motivarea în cazul sesizării asupra demiterii Robertei Anastase și a lui Vasile Blaga

Un articol de: - 12 Iul 2012, 16:25
CCR a publicat motivarea în cazul sesizării asupra demiterii Robertei Anastase și a lui Vasile Blaga Foto: impulstv.ro Politică

Sesizarea în cazul demiterii lui Vasile Blaga de la șefia Senatului este inadmisibilă întrucât hotărârea contestată a fost publicată în Monitorul Oficial ulterior intrării în vigoare a OUG prin care s-a modificat competenţa Curţii Contitușionale, se arată în motivarea CCR, publicată joi.

În ceea ce privește cazul demiterii Robertei Anastase, Curtea susține în motivare că această revocare nu afectează valori și principii constituționale.

"Or, asemenea tipuri de acte juridice nu pot fi supuse controlului exercitat de Curtea Constituţională. Astfel de acte reprezintă manifestări politice care nu au caracter normativ, în sensul că nu conţin reglementări juridice de largă aplicabilitate şi cu efect juridic general sau circumscris unei categorii determinate de subiecte de drept, ci sunt acte juridice cu caracter individual şi cu scop politic, având ca obiect numiri, alegeri sau validări în funcţii. De altfel, înlocuirea unei persoane cu alta, cu respectarea procedurilor regulamentare, nu poate reprezenta o problemă de constituţionalitate", arată CCR, în cazul Roberta Anastase.

Pe 9 iulie, CCR a stabilit că plângerile PDL în cazul revocării din funcție a lui Vasile Blaga și a Robertei Anastase sunt inadmisibile, revocarea fiind astfel constituțională.

Cei doi au fost revocați din funcțiile de conducere a celor două camere ale Parlamentului pe 3 iulie, în urma unei ședințe de plen.

După revocare, locul lui Blaga a fost luat de Crin Antonescu, înlocuit la rândul lui de Petru Filip după ce Antonescu a devenit președinte interimar al României.

AICI poți să vezi mai multe detalii despre revocarea lui Blaga și Anastase.

Citeşte mai multe despre:   revocare,   Monitorul Oficial,   Curtea Constitutionala,   Vasile Blaga