Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică CCR a amânat pentru 5 iunie decizia în cazul completurilor specializate. Hotărârea îl va viza direct pe Liviu Dragnea

CCR a amânat pentru 5 iunie decizia în cazul completurilor specializate. Hotărârea îl va viza direct pe Liviu Dragnea

Un articol de: Redacția B1.ro - 20 Mai 2019, 12:56
CCR a amânat pentru 5 iunie decizia în cazul completurilor specializate. Hotărârea îl va viza direct pe Liviu Dragnea Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Politică

Curtea Constituțională trebuia să tranșeze luni sesizarea lui Florin Iordache privind un posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe tema completurilor de 3 judecători. CCR a decis, totuși, să amâne luarea unei decizi până pe 5 iunie. Pe de altă parte, judecătorii constituționali au respins sesizarea liberalilor, care contestau dreptul lui Florin Iordache de a iniția un astfel de demers. 

Iordache sesizase CCR privind lipsa completurilor specializate pe corupţie. PNL a susținut, în schimb, că un astfel de demers nu putea fi inițiat decât de președintele Camerei Deputaților, adică fix de Liviu Dragnea. Luni, CCR nu le-a dat dreptate.

În sesizarea sa, Florin Iordache susţine că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a refuzat să constituie completuri specializate, aşa cum prevedea Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. De altfel, motivele invocate de Florin Iordache au fost folosite şi de avocaţii lui Liviu Dragnea pentru a invoca o nulitate absolută, spunând că sentința din prima instanţă a fost pronunțată de un complet penal obișnuit, ci nu de un complet specializat pentru judecarea cauzelor de corupție, așa cum prevede Legea 78/2000.

Dacă CCR constată un conflict juridic între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție, sentinţele din prima instanţă în cazuri de corupție ar putea fi contestate și desființate, iar procesele reluate de la zero. Inclusiv procesul lui Dragnea va fi reluat.

”Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul dispozițiilor art.146 lit.e) din Constituție și ale art.11 alin.(1) pct.A lit.e), precum și ale art.34, art.35 și art.36 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a amânat pentru data de 5 iunie 2019 pronunţarea asupra cererii formulate de președintele Camerei Deputaților de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de o parte, și Parlamentul României, pe de altă parte, constând, în esență, în refuzul explicit al Înaltei Curți de Casație și Justiție de a aplica o lege adoptată de Parlament”, a transmis CCR, printr-un comunicat.

Citeşte mai multe despre:   CCR,   Liviu Dragnea