Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică CCR: Internarea pacienţilor cu boli contagioase şi detaşarea medicilor sunt constituţionale. Sesizarea Avocatului Poporului, respinsă

CCR: Internarea pacienţilor cu boli contagioase şi detaşarea medicilor sunt constituţionale. Sesizarea Avocatului Poporului, respinsă

Un articol de: George Lupu - 20 Oct 2020, 14:06
CCR: Internarea pacienţilor cu boli contagioase şi detaşarea medicilor sunt constituţionale. Sesizarea Avocatului Poporului, respinsă Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Politică

Internarea pacienţilor cu boli contagioase şi detaşarea medicilor sunt constituţionale, au decis judecătorii CCR, care au respins, marţi, sesizarea Avocatului Poporului în privinţa Legii carantinei.

„Plenul Curţii Constituţionale, în cadrul controlului posterior promulgării, cu unanimitate de voturi în ceea ce priveşte dispoziţiile art.8 alin.(3)-(9) şi ale art.19 alin.(2)-(6) din Legea nr.136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic şi cu majoritate de voturi în ceea ce priveşte dispoziţiile art.19 alin.(1) din aceeaşi lege, a respins, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.8 alin.(3)-(9) cu referire la sintagma izolarea într-o unitate sanitară sau la o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare şi ale art.19 din Legea nr.136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic sunt constituţionale în raport cu criticile formulate”, informează CCR.

 

Legea carantinei, atacată la CCR de Avocatul Poporului

 

Avocatul Poporului a atacat șa CCR Legea Carantinei invocând faptul că prevederile încalcă decizii precedente ale CCR şi încalcă  reguli ale CEDO.

Este actul normativ adoptat de Parlament după zile întregi de dezbateri și care a pus punct unor săptămâni de vid legislativ, în care autoritățile nu au putut să impună, ci doar să recomande carantina și internarea ca măsuri anti-coronavirus. Weber consideră neconstituțională prevederea din articolul 8 al legii, legată de „izolarea într-o unitate sanitară sau la o locație alternativă atașata unității sanitare”. Avocatul Poporului a atacat de-a lungul ultimelor luni mai multe măsuri luate în contextul epidemiei. A avut mereu câștig de cauză.

„Soluţia legislativă referitoare la izolarea într-o unitate sanitară (...) este constituţională, numai în măsura în care acest tip de izolare se impune ca măsură de ultim resort, după ce toate celelalte măsuri, de o severitate mai scăzută, au fost epuizate. În mod contrar, izolarea într-o unitate sanitară sau la o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare are drept consecinţă nerespectarea de către legiuitor a deciziei CCR", a susţinut Avocatul Poporului, Renate Weber.
 

Citeşte mai multe despre:   CCR,   legea carantinei,   Renate Weber,   COVID-19