Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Decizia CCR NU e o victorie pentru Dragnea. Sorina Matei susține că judecătoarea de la Curtea de Apel care i-a dat dreptate șefului PSD are de dat niște explicații (VIDEO)

Decizia CCR NU e o victorie pentru Dragnea. Sorina Matei susține că judecătoarea de la Curtea de Apel care i-a dat dreptate șefului PSD are de dat niște explicații (VIDEO)

Un articol de: B1 TV - 30 Noi 2018, 10:14
Politică

Curtea Constituţională a publicat motivarea deciziei prin care a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte. Totul după ce Instanța Supremă nu a stabilit legal componenţa completurilor de 5 judecători. Curtea explică fără echivoc faptul că ÎCCJ trebuie să tragă la sorţi toţi cei cinci membri ai completurilor, nu doar membrul desemnat fără tragere la sorţi, adica preşedintele. Este exact interpretarea Instanței Supreme, pusă în practică înainte de publicarea motivării CCR, informează B1 TV. 

Liviu Dragnea nu are motive de bucurie după decizia CCR. Chiar dacă ea pare o victorie, modul extrem de dur în care CCR a analizat maniera Curții Supreme de a compune completurile de 5 judecători, demonstrează că efectele sunt minime pentru liderul PSD. 

Liviu Dragnea a obținut o victorie, cel puțin în aparență.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

”Ca să ne referim la cazul Dragnea, aici, miza este în dosarul lui Dragnea de la Curtea Supremă. Completul lui Dragnea rămâne blocat și nu prin efectele deciziei Curții Constituționale, ci prin efectele deciziei luate de Curtea de Apel, respectiv de doamna Alina Ghica”, a declarat jurnalista Sorina Matei.

Obligaţia de a identifica soluţiile cu privire la compunerea completurilor de judecată şi de a asigura punerea lor în aplicare revine Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. Sunt precizările Curții Constituţionale în motivarea deciziei prin care a stabilit că există conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte pe tema constituirii completurilor de 5.

"Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să asigure de îndată constituirea noilor completuri de judecată prin tragerea la sorţi a tuturor celor cinci membri ai acestora şi nu numai a locului celui considerat ca fiind membru de drept. De asemenea, tragerea la sorţi se va realiza dintre toţi judecătorii în funcţie ai secţiei sau secţiilor respective. În egală măsură, dată fiind conduita sancţionabilă sub aspect constituţional a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin Colegiul de conducere, (...), revine Consiliului Superior al Magistraturii - Secţia pentru judecători, (...), obligaţia de a identifica soluţiile la nivel de principiu cu privire la legala compunere a completurilor de judecată şi de a asigura punerea lor în aplicare", se arată în motivare.

”Motivarea care va intra în vigoare ne spune că doamna Tarcea a tras corect completurile de 5. Acum, a doua oară, însă, vorbind cu mai mulți oameni din justiție, au recunoscut faptul că, într-adevăr, acest complet al lui Dragnea rămâne blocat din cauza deciziei Curții de Apel. Și aici avea o problemă chiar judecătoarea Alina Ghica de la Curtea de Apel care va trebui să explice în motivare de ce a suspendat hotărârile Curtii Supreme, când s-a dat a doua oară completul lui Dragnea”, a mai explicat Matei.
 

Citeşte mai multe despre:   ccr,   curtea de apel,   alina ghica,   liviu dragnea,   sorina matei,   curtea suprema
 
 
 
Loading...