Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Invitat la București de Gabriela Firea, primarul pro-rus al Chișinăului a avut o întâlnire complet neanunțată cu primarii de la Sectoarele 1 și 6

Invitat la București de Gabriela Firea, primarul pro-rus al Chișinăului a avut o întâlnire complet neanunțată cu primarii de la Sectoarele 1 și 6

Un articol de: Sebastian Pricop - 05 Dec 2019, 15:27
Foto: Facebook/ Igor Ceban Politică

Noul primar al orașului Chișinău, socialistul pro-rus Ion Ceban, se află în aceste zile la București unde a fost invitat de către primarul general Gabriela Firea.

Această vizită a început cu o întrevere complet neanunțată public cu primarul sectorului 1 Dan Tudorache. După aceasta, Ion Ceban a arătat, pe Facebook, că și-a manifestat intenția de a investit 62 de milioane de lei într-un proiect de restaurare a blocul vechi (bloc A) al liceului „Gheorghe Asachi" din str. București, 64.

De asemenea, acesta a anunțat că va mai avea în cursul acestei vizite încă două întrevederi cu oficiali români.

"Sunt într-o vizită de lucru la București. Deocamdată, am avut o primă întrevedere cu primarul sectorului 1, Daniel Tudorache.

Avem intenția de a repara blocul vechi (bloc A) al liceului „Gheorghe Asachi" din str. București, 64, în cadrul unui proiect de restaurare, în valoare de aproape 62 demilioane de lei.

Aperăm să fie reabilitat grație relațiilor stabilite între Pretura sectorului Centru și sectorul 1 al municipiului București, la fel legături orientate spre inițierea și dezvoltarea proiectelor în diverse domenii ale sectorului public.

În același timp, Primăria Chișinău va asigura acoperirea cheltuielilor de efectuare a expertizei tehnice a edificiului, elaborarea documentației de proiect și devizului de cheltuieli, de efectuare a expertizei tehnice a proiectului de execuție, asistență tehnică și supravegherea tehnică.

La fel, înțelegerea prevede schimb de experiență, implementarea unor proiecte și programe comune, privind conservarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric, atragerea fondurilor europene, dezvoltarea turismului și alte domenii.

M-am bucurat să aud din partea primarului sectorului 1, Daniel Tudorache, disponibilitatea de a continua colaborarea și că există acea legătură care trebuie sa perpetuieze.

Am mulțumit pentru suportul acordat pe parcursul anilor și pentru proiectele implementate la Chișinău cu susținerea dumnealor, printre care și scara de granit din parcul ,, Valea Morilor “.

Pe parcursul zilei de astăzi, în cadrul vizitei mele de lucru la București, mai am preconizate 2 întrevederi.

Vă voi informa ulterior, despre rezultatele celorlate întrevederi", a scris Igor Ceban pe Facebook.

 

Ulterior, Ion Ceban s-a întâlnit și cu edilul de la Sectorul 6, Gabriel Mutu, întâlnire după care a arătat că datorită acordului, intre cele două sectoare din București și Chișinău, va fi reabilitat parcul "Alunelul" din sectorul Buiucani cu suportul acordat de Primăria Sectorului 6.

"Am participat astăzi la semnarea acordului de coooperare între primaria sectorul 6 al municipiului București, cu pretura sectorului Buiucani al municipiului Chișinău.

Datorită acordului, intre cele două sectoare din București și Chișinău, va fi reabilitat parcul ,, Alunelul ,,din sectorul Buiucani cu suportul acordat de primăria sectorului nr.6.

Astfel, va fi construit un havuz, sistem de irigare, iluminat, instalat mobilier urban, amenajat teatru de vară și create spații de joacă pentru copii și terenuri de sport, dar și alte lucrări.

Totodată, acordul prevede colaborări pe mai multe dimensiuni și în diferite domenii, cum ar fi: schimburi de experiență și derularea unor proiecte în domeniul dezvoltării locale, promovarea reciprocă în domeniile dezvoltării economice, culturii, tineretului, educației, turismului, schimburi interinstituționale în diverse domenii de competență.

Înaintea evenimentului de semnare a acordului, care s-a desfășurat în prezența mai multor consilieri locali, am avut o întrevedere separată cu primarul sectorului, Gabriel Mutu.

Primarul, mi-a urat succes și a adăugat că municipiul Chișinău are un potențial enorm pe care îl putem dezvolta și păcat dacă nu o vom face.

Totodată, am văzut deschiderea spre o colaborare mult mai mare pe diverse domenii și proiecte.

Am mulțumit pentru proiectele cu care ne-a ajutat România până acum și care urmează să le relizăm de acum încolo împreună", a scris Ion Ceban, pe Facebook, după întâlnirea cu Gabriel Mutu.

 

Ion Ceban a devenit primar al municipiului Chișinău la începutul lunii noiembrie, când l-a învins pe contracandidatul proeuropean Andrei Năstase în turul al doilea al alegerilor locale.  Cunoscut pentru afinitățile sale pro-ruse, acesta a ales să efectueze la Moscova prima sa vizită oficială în calitate de primar.

În acest context, Ion Ceban s-a întâlnit cu Dmitri Kozak, celebrul oficial de la Kremlin care propunea federalizarea Republicii Moldova. Dmitri Kozak devenea celebrul în spațiul dintre Prut și Nistru în anul 2003, când propunea un Memorandum ce-i purta numele, prin care propunea federalizarea Repulbicii Moldova, ca soluție pentru o așa-zisă soluționare definitivă a conflictului dintre Chișinău și regimul separatist din Transnistria. Totodată, „Planul Kozak” prevedea staționarea trupelor rusești, încă prezente pe Nistru, în spațiul pruto-nistrean până în 2023.

Citeşte mai multe despre:   Chisinau,   Gabriela Firea
 
Loading...