Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Cel mai chiulangiu parlamentar, în fruntea Senatului: Cum l-ar putea graţia Antonescu pe Năstase. Miza revocărilor urgente şi "profeţiile" lui Voiculescu

Cel mai chiulangiu parlamentar, în fruntea Senatului: Cum l-ar putea graţia Antonescu pe Năstase. Miza revocărilor urgente şi "profeţiile" lui Voiculescu

Un articol de: - 03 Iul 2012, 18:16
Cel mai chiulangiu parlamentar, în fruntea Senatului: Cum l-ar putea graţia Antonescu pe Năstase. Miza revocărilor urgente şi "profeţiile" lui Voiculescu Politică

Preşedintele PNL şi co-liderul USL, Crin Antonescu, a fost votat, marţi, pentru preluarea funcţiei de preşedinte al Senatului. Într-o şedinţă extraordinară, convocată fără acordul lui Vasile Blaga, actualul preşedinte al acestei Camere a fost revocat, cu 70 de voturi "pentru" şi o abţinere. Singura propunere pentru înlocuirea lui Blaga a fost Antonescu, din partea USL.

O primă întrebare care se naşte în acest scenariu este de ce Antonescu, unul dintre cei mai absenţi senatori, care anul trecut a reuşit să-l întreacă la absenţe inclusiv pe un parlamentar aflat după gratii, a fost propunerea USL pentru preluarea şefiei Senatului? Răspunsul se poate regăsi în Constituţie, la capitolul atribuţiilor pe care liderul PNL ar urma să le aibă.

Preşedintele Senatului este al doilea om în stat, iar Antonescu este candidatul anunţat de luni bune de USL la prezidenţiale. Prin urmare, dacă suspendarea preşedintelui va merge până la capăt, Antonescu, în calitate de şef al Senatului, va fi numit preşedinte interimar.

Potrivit Articolului 98 din Constituţie, „dacă funcţia de Preşedinte devine vacantă ori dacă Preşedintele este suspendat din funcţie sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor”. 

Aliniatul 2 al aceluiaşi articol stipulează clar care sunt atribuţiile pe care un preşedinte interimar nu le poate exercita. Este vorba despre atribuţiile care apar la articolele 88-90. Mai precis, preşedintele interimar nu se poate adresa Parlamentului cu mesaje privind principalele probleme politice ale naţiunii, nu poate dizolva Parlamentul şi nu poate solicita organizarea unui referendum.

Scenariul graţierii lui Năstase

În privinţa celorlalte atribuţii ale preşedintelui, Constituţia nu precizează nimic. Astfel, preşedintele interimar ar putea, printre altele, să încheie tratate internaţionale în numele României, să acrediteze şi să recheme reprezentanţii diplomatici ai României, să declare, cu aprobarea prealabilă a Parlamentului, mobilizarea parţială sau totală a forţelor armate, să confere decoraţii şi titluri de onoare, dar şi să acorde graţierea individuală

Varianta privind graţierea lui Adrian Năstase de către preşedintele Traian Băsescu a fost vehiculată încă din ziua anunţării verdictului definitiv în cazul său. Cu actualul şef al statului în funcţie, varianta părea să aibă şanse destul de mici să se întâmple. Cu unul dintre co-liderii USL în fruntea statului, însă, şansele ca acest lucru să se întâmple cresc considerabil.

Vezi AICI în ce constă procedura de graţiere individuală


Paşii pentru suspendarea lui Traian Băsescu

Între timp, schimbările, desfiinţările, revocările de urgenţă continuă. Comisiile juridice reunite au aprobat marți revocarea Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, la solicitarea USL, pe motiv că „și-a depășit atribuțiile constituționale”. Propunerea urmează să fie validată de plenul reunit.

Revocarea lui Iancu este primul pas dintr-un plan de acţiune pe care USL pare să-l fi pus la punct pentru suspendarea preşedintelui României. Potrivit Hotnews, ar urma încă şase mutări de acest gen, astfel ca suspendarea să nu dea, din nou, greş. Schimbarea preşedinţilor celor două Camere este un alt pas în acest plan.

Influenţa lui Voiculescu asupra „celui mai cinstit Guvern”  

Pe 1 mai, anul acesta, fondatorul PC, Dan Voiculescu, proaspăt retras din funcţia de vicepreeşdinte al Senatului, se lansa în previziuni ferme la postul de casă Antena 3. Voiculescu a susţinut atunci că, dacă preşedintele Traian Băsescu nu va demisiona în 30 de zile, va fi suspendat în 60 de zile.

”Dacă nu-și dă demisia în următoarele 30 de zile, va fi suspendat în următoarele 60 de zile. Avem o mică problemă, pentru că a modificat în mod criminal legea referendumului și, având majoritatea în Parlament, a spus că poate fi ales cu 4 milioane, dar demis numai cu 9 milioane. Și vom avea o mică problemă să intrăm în normalitate, dacă ești ales cu majoritate simplă să fii demis cu majoritate simplă. În 60 de zile va fi suspendat oricum. Avem 30 de zile până la referendum, înseamnă 90 de zile, după care vom avea alegerile prezidențiale în același timp cu alegerile prezidențiale, în noiembrie sau poate în octombrie”, a spus atunci Voiculescu.

Termenul dat de Voiculescu exipra ieri. În aceeaşi zi, Crin Antonescu a anunţat, la acelaşi post controlat de familia Voiculescu, că USL declanzează procedura de suspendare în această săptămână.

Ţinând cont de caracterul urgent al fiecărei măsuri luate în ultima perioadă de „cel mai cinstit” Guvern, aşa cum îl descria Ponta înainte de învestire, afirmaţiile lui Voiculescu se transformă din ce în ce mai mult dintr-o "predicţie" politică într-o influenţă totală asupra USL, pe care eventualul succes al suspendării preşedintelui nu va face decât să o dovedească. Până atunci, toate instituţiile cheie ale statului vor fi fost trecute, probabil, în subordinea noii Puteri.

Citeşte mai multe despre:   Crin Antonescu,   Senat,   Vasile Blaga,   revocare,   suspendare,   Traian Basescu,   Dan Voiculescu,   gratiere,   Adrian Nastase