Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei cere suspendarea lui Cezar Preda pentru corupţie

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei cere suspendarea lui Cezar Preda pentru corupţie

Un articol de: - 27 Apr 2018, 08:46
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei cere suspendarea lui Cezar Preda pentru corupţie Politică

Continuă scandalul european numit "CaviarGate" în care oficiali europeni din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) sunt acuzaţi de corupţie şi de sprijinirea Azerbaidjului în schimbul primirii de beneficii.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat joi o rezoluţie în care se solicită suspendarea activităţii în acest organism în cazul a cinci membri care fac obiectul unei investigaţii pentru 'activitate coruptă', informează agenţia EFE. Rezoluţia a fost aprobată cu 123 de voturi pentru şi 9 împotrivă.

Principalul protagonist al scandalului este spaniolul Pedro Agramunt (membru al Partidului Popular), fost preşedinte al APCE, care anul trecut în octombrie a fost nevoit să demisioneze din acest post în urma unui alt scandal declanşat de o călătorie controversată pe care a efectuat-o în Siria, unde s-a întâlnit cu preşedintele Bashar al-Assad.

Ceilalţi patru parlamentari vizaţi de rezoluţie sunt Jordi Xucla, tot un spaniol (deputat catalan membru al formaţiunii PDeCat), românul Cezar Preda (PPE), austriacul Stefan Schennach (socialist) şi politicianul conservator azer Samad Seydov.

Aceştia sunt acuzaţi că au fost cumpăraţi de  de autorităţile din Azerbaidjan în schimbul votului lor, în ianuarie 2013, împotriva unui raport care denunţa situaţia deţinuţilor politici din această fostă republică sovietică. Unora dintre aleşi li s-ar fi oferit caviar, covoare sau nopţi la hoteluri de lux din Baku.

Urmare a raportului comisiei de investigaţie, Biroul APCE a decis să 'invite actualii sau foştii membri ai Adunării al căror comportament a fost considerat de comisia de investigaţie ca fiind lipsit de etică sau a încălcat codul de conduită al Adunării, ori care au refuzat să coopereze cu comisia de investigaţie, să îşi suspende toate activităţile în cadrul Adunării, cu efect imediat', se arată în anexa rezoluţiei ce menţionează respectiva decizie, publicată pe website-ul APCE.
 

Citeşte mai multe despre:   Cezar Preda,   Azerbaidjan