Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Cine este Bogdan Aurescu, ministrul propus la Externe în Guvernul Ludovic Orban

Cine este Bogdan Aurescu, ministrul propus la Externe în Guvernul Ludovic Orban

Un articol de: Sebastian Pricop - 24 Oct 2019, 15:10
Cine este Bogdan Aurescu, ministrul propus la Externe în Guvernul Ludovic Orban Foto: Inquam Photos/ Ovidiu Micsik Politică

Bogdan Aurescu este propunerea premierului desemnat Ludovic Orban pentru a conduce Ministerul Afacerilor Externe în următorul guvern. Diplomat de carieră, acesta a mai condus MAE între noiembrie 2014 și noiembrie 2015 în timpul Guvernului Victor Ponta.

Independent politic, acesta a lucrat în Ministerul Afacerilor Externe din 1996, ocupând diverse funcții de la subsecretar de stat - Agentul Guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, iar în intervalul 2004-2005 pe cea de secretar de stat pentru afaceri europene.

În perioada 2004-2009 a fost Agentul României pentru Curtea Internațională de Justiție, coordonând activitatea echipei care a reprezentat România în procesul cu Ucraina de la Curtea Internațională de Justiție privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră, finalizat la data de 3 februarie 2009 cu un câștig de 79,34% din suprafața în dispută, adică 9700 km² de platou continental și zonă economică exclusivă care au revenit României. De atunci este cunoscut în spațiul public drept “eroul de la Haga”.

În perioada 2010-2011 a fost negociator-șef pentru România al Acordului româno-american privind apărarea antirachetă și al Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România și SUA. Aceasta presupune găzduirea pe teritoriul românesc, la Deveselu, județul Olt, de interceptori tereștri, respectiv rachete de interceptare SM3-IB (Standard Missile 3, tip Block IB), facilitatea antirachetă devenind complet operațională în anul 2016.

În prezent acesta ocupa poziția de consilier prezidențial la Departamentul Politică Externă.

Din 2015 este profesor universitar în cadrul Departamentului de Drept Public al Facultății de Drept din Universitatea din București. Din 2017, este membru al Comisiei ONU de Drept Internațional, pentru un mandat de 5 ani.

Bogdan Aurescu a absolvit Colegiul Naţional „Sfântul Sava” (1992), Facultăţile de Drept (1996, cu Diplomă de Merit) şi Istorie (1998) ale Universităţii din Bucureşti, Institutul Franco-Român de Dreptul Afacerilor şi Cooperare Internaţională „Nicolae Titulescu – Henri Capitant” (1996) şi Colegiul Naţional de Apărare din Bucureşti (2000).

Este autor, co-autor sau coordonator al unui număr de 15 volume în domeniul dreptului internaţional, 26 capitole publicate în volume colective, 17 studii publicate în volume ale conferinţelor internaţionale de specialitate şi peste 140 de articole, studii, comentarii, recenzii publicate în reviste româneşti şi străine.
 

Citeşte mai multe despre:   Bogdan Aurescu,   PNL,   Ludovic Orban,   Ministerul Afacerilor Externe (MAE)