Cine este în spatele campaniei negative împotriva PNL? USR investește mii de euro în reclame plătite pe Facebook pentru a-i denigra pe viitorii parteneri de guvernare

Cine este în spatele campaniei negative împotriva PNL? USR investește mii de euro în reclame plătite pe Facebook pentru a-i denigra pe viitorii parteneri de guvernare

Scandalul mediatic provocat de un reportaj care ar dezvălui numiri politice făcute de PNL în filialele companiei Apele Române pare a fi mai de grabă un pretext de campanie electorală, folositintens de USR-PLUS ca material promovat pe Facebook pentru denigrarea viitorilor parteneri de guvernare.

Este greu de crezut că este o simplă coincidență apariția acestei anchete și integrarea sa în mesajul politic al celor de la USR-PLUS, având în vedere că pe rețelele de socializare reprezintă una dintre principalele teme de atac la adresa viitorilor colegi de guvernare.

Pagina “Fără penali în funcții publice” care preia mesajul campaniei USR-PLUS, plătește sume importante pentru promovarea unor atacuri pe Facebook la adresa liberalilor, folosindu-se din plin de materialul jurnalistic în cauză.

Liberalul Ionuț Cengher este eroul negativ al investigație realizate de jurnaliștii de la Recorder și publicate pe 23 noiembrie. Modul cum respectiva anchetă este redactată pare construită special pentru a se potrivi cu mesajul campaniei USR-PLUS.

Jurnaliștii încearcă să demonstreze cum Cengher, secretar al filialei PNL Mures, i-a luat locul, doar pe baza apartenentei de partid, directorului numit prin concurs la șefia Sistemului de Gospodarire a Apelor Mures.

Cel care a lansat acuzații la adresa liberalilor se numește Ovidiu Ianculescu, fost director alSistemului de Gospodărire a Apelor Mureș.

Într-un reportaj realizat deRecorder, el a arătat că, după ce conducerea Apelor Române a fost preluată de liberalul Ervin Molnar, i s-a cerut să-și dea demisia. pentru că postul său era promis unui membru PNL.

Ianculescu susține că nu a fost niciodată membru al unui partid politic și și-a câștigat funcția exclusiv pe baza pregătirii profesionale.

Recorder îl prezintă pe Ovidiu Ianculescu, fostul director SGA Mureș, drept un tânăr inginer, profesionist de 36 de ani care a urcat trepele profesionale pe forțe proprii, fără afiliere politică, ajuns prin concurs în funcția de director în 2019.

Pe de altă parte Șeful Apelor Române, Ervin Molnar, a dezvăluit că Ianculescu ar fi fost promovat de nașul său, fost director laAdministrația Bazinală de Apă Mureș ”Nașul Cristian Bratanovici și-a pus finul (pe Ovidiu Ianculescu), în 2017, în funcția de inginer șef al SGA Mureș.

Cum? Simplu: din pix, fără concurs! Mai departe, finul ocupă această funcție timp de doi ani, tot fără concurs. Abia în 2019 este promovat în funcția de director SGA Mureș, printr-un concurs organizat sub conducerea aceluiași Cristian Bratanovici”, scrie Molnar într-o postare pe Facebook.

Nnașul Bratanovici, numit de PSD director general adjunct la Apele Române, ar fi implicat într-un dosar de luare de mită. Ulterior, în 2020, dosarul penal a fost finalizat și trimis în judecată. Potriviti lui Molnar, la începutul aceluiași an, Cristian Bratanovici demisionează din funcția de la nivel central, dar și din cea de director ABA Mureș.

La rândul său, finul își dă demisia din funcția de director SGA Mureș în același timp cu nașul său.

A;a se face că finul a venit în fața lumii (într-un reportaj Recorder) și a vorbit despre cum a fost presat sa își dea demisia, ca și când lucrurile s-au întâmplat ieri și nu în urma cu 8 luni.

Din relatările lui Molnar rezultă că de fapt cel care ar fi așteptat din cauza jocurilor politice ca să ocupe funcția de conducere la SGA Mureș este chiar Ionuț Cengher, acuzat de jurnaliștii Recorder de politizarea instituției.

Reacția președintelui Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a reacționat, vineri, la scandalul mediatic, precizând că se împotrivește numirilor politice în funcții publice sau pe alte criterii care nu țin de profesionalism. Mai mult, șeful statului spune că a discutat cu premierul Ludovic Orban despre ”necesitatea accelerării procesului de audit în sfera administrației publice”:

Resping categoric orice demers de numire în funcții publice a unor persoane care nu întrunesc condițiile cerute de lege și nu au experiență în domeniul în care sunt propuse. Este inacceptabil, mai ales în perioada atât de complicată pe care o traversăm acum, provocată de pandemia de COVID-19, ca în poziții importante în structurile centrale sau locale ale administrației să fie promovați oameni mediocri, fără experiență, impostori sau alte persoane care nu dețin calitățile și calificările necesare.

În urma cazului de la Mureș semnalat de către mass-media, am avut o discuție cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, despre necesitatea accelerării procesului de audit în sfera administrației publice, ca demers absolut obligatoriu pentru reconstrucția României pe baze și valori solide. În acelaşi timp, i-am cerut premierului ca măsurile care se impun în urma acestui proces de audit să fie luate exclusiv pe criterii care țin de competență și respectarea legii”.

Dan Barna:Sunt obligat să am încredere în PNL

În ciuda faptului că USR-PLUS promovează intens atacuri la adresa liberalilor, în cel mai recent inteviu, liderul formațiunii, Dan Barna, a declarat că are încredere în PNL, având în vedere că își dorește 100% să fie la guvernare:

“ Suntem într-un moment în care nu ne permitem să nu avem încredere. Dincolo de castane, perspectiva ca această alianță să funcționeze e fundamentală pentru viitorul Rimâniei. Sunt obligat să am încredere în PNL”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat de asemenea că USR-PLUS și PNL vortrebui să guverneze împreună, având în vedere necesitatea unei majorități stabile:

”Mesajul meu e simplu: vor guverna împreună. E o nervozitate, sensibilitate, ca în campanie electorală. Unii sar mai repede cu anumite mesaje, acuzaţii”, a spus şeful statului într-o conferinţă de presă la Cotroceni, despre relaţia PNL-USR PLUS.

Urmăriți B1TV.ro și pe