Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică CNSAS, despre Patriarhul Daniel: „Nu a fost agent sau colaborator al Securității”

CNSAS, despre Patriarhul Daniel: „Nu a fost agent sau colaborator al Securității”

Un articol de: Andrei Ștefan - 30 Oct 2020, 12:08
CNSAS, despre Patriarhul Daniel: „Nu a fost agent sau colaborator al Securității” Politică

Vineri, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a făcut mai multe precizări referitoare PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Mai exact, CNSAS a precizat că Patriarhul nu a fost nici agent nici colaborator al Securității.

 

CNSAS: Patriarhul Daniel nu a fost agent sau colaborator al SecuritățiiÎn comunicatul de presă transmis de CNSAS se arată că „pe numele lui Ciobotea Dan Ilie, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-au eliberat următoarele decizii: anul 2002 - nu a fost agent sau colaborator al Securității, ca poliție politică; anul 2007 - nu a fost agent sau colaborator al poliției politice comuniste”.

Precizările CNSAS au venit „în legătură cu pozițiile personale exprimate în spațiul public de salariatul CNSAS, Mădălin Hodor“, menționându-se că „punctele de vedere exprimate de dl. Mădălin Hodor se situează în afara cadrului instituțional al CNSAS“.

În finalul comunicatului se mai face precizarea că acesta „a fost adoptat de Colegiul CNSAS cu majoritate de voturi și două voturi împotrivă“.

Comunicatul poate fi consultat AICI.

 

Biografia Patriarhului Daniel

 

Patriarhul Daniel este una dintre cei mai influente figuri publice din România, dar și printre cele mai controversate.

Daniel Ilie Ciobotea este numele real al patriarhului Bisericii Ortodoxe Române. S-a născut în data de 22 iulie 1951, în satul Dobrești, din comuna Bara, județul Timiș. Patrarhul Daniel este considerat drept unul dintre cei mai cultivați oameni ai Bisericii. Biografia sa conține mai multe experiențe în străinătate impresionante, în perioada lui Nicolae Ceaușescu, care nasc suspiciuni

1974 - A absolvit Institutul Teologic Universitar din Sibiu

1976 - A obținut doctoratul la Institutul Teologic Universitar din BucureștiL-au prins conducând cu 124 km/h în localitate, în România. Şoferul i-a spus o singură frază judecătorului, care, apoi, l-a iertat complet

1978 - A absolvit Facultatea de Teologie Protestantă din Strasbourg (Franța)

1979 - A obținut doctoratul la Strasbourg (Franța). Teza de doctorat: „Reflexion et vie chretiennes aujourd'hui. Essai sur le rapport entre la tehologie et la spiritualite"

1980 - A absolvit cursurile Facultății de Teologie Romano-Catolice din Freiburg (Germania)

1987 - S-a călugărit

1980 - 1988 - Activitate didactică în calitate de lector la Institutul Ecumenic de la Bossey (Elveția)

1988 - A fost hirotonit ieromonah, ridicat în rang până la cel de protosinghel. A fost apoi numit consilier patriarhal și director al Sectorului „Teologie Contemporană și Dialog Ecumenic" al Patriarhiei, a devenit conferențiar la Catedra de Misiune Creștină a Institutului Teologic Universitar Ortodox din București

1990 - A condus temporar (ianuarie - aprilie 1990) Biserica Ortodoxă Română, în perioada zbuciumată postcomunistă; A fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei cu titlul de „Lugojanul"; a fost hirotonit arhiereu - cea mai înaltă treaptă bisericească; a fost ales Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

2007 - A devenit Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române

Citeşte mai multe despre:   CNSAS,   Patriarhul Daniel