Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Comisia Juridică a Senatului a constatat abateri de la deontologia parlametară în cazul Dianei Şoşoacă

Comisia Juridică a Senatului a constatat abateri de la deontologia parlametară în cazul Dianei Şoşoacă

Un articol de: Raluca Tindeche - 19 Apr 2021, 17:26
Comisia Juridică a Senatului a constatat abateri de la deontologia parlametară în cazul Dianei Şoşoacă Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Politică

Comisia juridica a Senatului a constatat abateri de la deontologia parlamentara in cazul senatoarei Diana Sosoaca.

"Comisia juridică a constatat cu majoritate de voturi că faptele reclamate în cuprinsul sesizării de către grupul PNL se subscriu conţinutului a trei abateri de la deontologia parlamentară care sunt identificate în Regulamentul Senatului, în Codul de conduită al parlamentarilor, precum şi în Legea Statutului deputaţilor şi senatorilor. Comisia juridică va înainta Biroului permanent raportul cu aceste constatări ale abaterilor de la deontologia parlamentară a senatorului în cauză, urmând ca Biroul permanent să decidă ce sancţiune este oportun a fi aplicată senatoarei în cauză", a afirmat Iulia Scântei, potrivit Agerpres.

"Se impune să avem cel puţin o abatere consistentă obiectiv, nu doar cele cu caracter simbolic, dar subscriu şi punctelor de vedere ale colegilor mei, care astăzi în comisie au spus: 'Poate e bine ca un avertisment şi o astfel de discuţie să simbolizeze, să arate mai mult detaşarea, delimitarea noastră netă, categorică faţă de continuarea exercitării în acest mod de până acum a mandatului de către senatorul care a fost sesizat în Biroul permanent'. Sper să aibă un efect. E dorinţa noastră să ne continuăm activitatea pe următorii 4 ani, până la finalizarea mandatului, cu respectarea Regulamentului, pentru că suntem aici în slujba cetăţenilor, nu pentru a face scandal sau a exercita mandatul într-un mod injurios. Nu pentru asta am fost aleşi", a mai afirmat Scântei.

Articolul 207 din Regulamentul Senatului prevede pentru abateri de la deontologia parlamentară sancţiunile: atenţionare, chemarea la ordine, retragerea cuvântului, îndepărtarea din sală pe durata şedinţei şi avertisment public scris.

Marți, Diana Șoșoacă nu a fost lăsată să între în sala de ședințe pentru că purta o mască din plastic care nu îi acoperea și gura, și nasul. Senatorii urmau să discute atunci despre sancționarea acesteia pentru mai multe încălcări ale prevederilor regulamentare.

Între timp, Diana Șoșoacă a anunțat că își va lua permis de port-armă și că va solicita pază non-stop. Asta în condițiile în care ea susține că a fost agresată în timpul incidentului din Senat.

„În acest context îmi voi lua inclusiv permis de port-armă si o sa solicit paza non-stop, daca inclusiv in Parlamentul Romaniei esti batut ca senator. Romania nu e stat de drept. In Romania s-a instaurat dictatura. Pai in Rusia e mai multa democratie decat in Romania de o mie de ori. Si in China e democratie!”, a spus Diana Șoșoacă.

Citeşte mai multe despre:   Senat,   Diana Sosoaca