Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Senatorul UDMR Tanczos Barna cere convocarea de urgenţă a unei comisii româno-maghiare pentru rezolvarea situaţiei de la Cimitirul Eroilor Valea Uzului

Senatorul UDMR Tanczos Barna cere convocarea de urgenţă a unei comisii româno-maghiare pentru rezolvarea situaţiei de la Cimitirul Eroilor Valea Uzului

Un articol de: Sebastian Pricop - 06 Iun 2019, 13:10
Senatorul UDMR Tanczos Barna cere convocarea de urgenţă a unei comisii româno-maghiare pentru rezolvarea situaţiei de la Cimitirul Eroilor Valea Uzului Foto: Erdely Politică

Cimitirul Eroilor Valea Uzului se află în centrul unui scandal care riscă să ducă la tensiuni puternice între români şi minoritatea maghiară. Totul a pornit de la un grup de autointitulaţi activişti maghiari au acoperit 50 de cruci şi o solie ce urma să fie inaugurată de Primăria Dărmăneşti au fost acoperite cu saci negri de gunoi, iar, acum, reprezentanţii maghiarilor nu dau niciun pas înapoi şi cer măsuri pentru rezolvarea "ilegalităţilor" comise la Dărmăneşti.

Senatorul UDMR Tanczos Barna solicitat joi convocarea unei comisii speciale din care facă parte şi români şi maghiari pentru rezolvarea situaţiei şi a cerut Guvernului să oprească ilegalităţile de la Dărmâneşti cât mai repede posibil.

"Cerem convocarea unei comisii speciale româno-maghiare în procedură de urgenţă şi solicităm Guvernului României să oprească ilegalităţile comise de Primăria Dărmăneşti pe cât de rapid posibil.

Minoritatea maghiară din România condamnă dublul standard în lupta pentru statul de drept. Vrem ca legile statului să fie egal valabile pentru toţi, nu doar pentru unii", a scris Tanczos Barna pe Facebook.

De altfel, marţi, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a prezentat situaţia în faţa preşedintelui Klaus Iohannis la consultările de la Cotroceni şi a cerut stabilirea ordinii şi scoaterea a ceea ce s-a construit ilegal. (Detalii AICI)

În Cimitirul din Valea Uzului sunt înhumați peste 1143 de soldați de mai multe naționalități, eroi ai Primului și celui De-al Doilea Război Mondial. Majoritatea soldaților înhumați erau de naționalitate maghiară însă, pe lângă aceștia, s-au numărat și soldați germani, români, ruși sau austrieci.

Joi, de Ziua Eroilor, sunt aşteptate noi tensiuni şi provocări la Dărmăneşti. Organizația Frăția Ortodoxă Sf Mare Muncenic Gheorghe va organiza joi, între orele 17 și 20, manifestări religioase, depuneri de jerbe și coroane dedicate Zilei Eroilor Neamului. Iar, Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, a incitat noi tensiuni prin solicitarea către comunitatea maghiară de a forma un lanţ uman în jurul cimitirului pentru a opri vreo posibilă manifestaţiei a românilor. (Detalii  )

Citeşte mai multe despre:   UDMR,   Stiri Dărmănești