Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Aleșii îi vor la pușcărie pe cetățenii simpli care refuză să fie audiați în comisiile parlamentare

Aleșii îi vor la pușcărie pe cetățenii simpli care refuză să fie audiați în comisiile parlamentare

Un articol de: B1.ro - 19 Mar 2018, 08:56
Aleșii îi vor la pușcărie pe cetățenii simpli care refuză să fie audiați în comisiile parlamentare Politică

În Senatul României a ajuns un proiect de lege inițiat de Eugen Nicolicea (PSD) şi Oana Florea (PSD), prin care serviciile de informaţii, instanţele de judecată, parchetele, dar şi simplii cetăţeni vor fi obligaţi, sub sancţiunea pedepsei cu închisoarea, să ofere comisiilor parlamentare de anchetă orice informaţie li se solicită, fie ea şi clasificată. 

Astfel, parlamentarii pot avea acces la date din orice dosare penale, inclusiv de corupţie, care îi vizează chiar pe ei, precizează Adevărul.

Deputata PSD Oana Florea, şefa Comisiei Alegeri 2009, anunţa încă din ianuarie că lucrează la acest proiect de lege și vorbea chiar și de pedepse cu închisoarea până la 3 luni.

”Comisia de anchetă poate solicita şi obţine, de la orice cetăţean sau instituţie, informaţiile pe care le consideră utile aflării adevărului“, se precizează la articolul 3.

În cazul în care se solicită informaţii în materie penală, comisia trimite o cerere scrisă Procurorului general, care are obligaţia de a furniza copii ale documentelor solicitate. 

Cine refuză să dea curs solicitărilor unei comisii parlamentare de anchetă este pasibil de închisoare.

Dacă persoanele care refuză să vină în faţa comisiei de anchetă deţin o funcţie publică, acestea vor fi revocate, destituite sau eliberate din funcţie.    
 

Citeşte mai multe despre:   Eugen Nicolicea,   Oana Florea,   Senat