Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Conducătorul de DOCTORAT al lui KOVESI, DECLARȚII EXPLOZIVE! CONCLUZIA PROFESORULUI din acest articol este CLARĂ

Conducătorul de DOCTORAT al lui KOVESI, DECLARȚII EXPLOZIVE! CONCLUZIA PROFESORULUI din acest articol este CLARĂ

Un articol de: - 13 Noi 2017, 10:56
Conducătorul de DOCTORAT al lui KOVESI, DECLARȚII EXPLOZIVE! CONCLUZIA PROFESORULUI din acest articol este CLARĂ Politică

Profesorul Viorel Pașca de la Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara a făcut afirmația de mai sus, într-un articol de specialitate. Potrivit lui Pașca una dintre soluții este redefinirea abuzului în serviciu într-o formă care să ducă la abrogarea articolului din Legea 78/2000 ce incriminează fapta ca fiind în competența DNA.

Dacă s-ar face acest lucru, procurorii anticorupție ar mai putea deschide dosare pe abuz în serviciu doar dacă este săvârșit în conivență cu infracțiuni efective de corupție.

În contextul necesității de a face modificări la aproape tot ce înseamnă legile justiției, una dintre cele mai discutate probleme în spațiul public este cea a modului în care este definită în legea penală infracțiunea de abuz în serviciu, situație generată de decizia Curții Constituționale dată pe o excepție invocată într-un dosar penal de fostul procuror-șef al DIICOT Alina Bica, potrivit Romanialibera.

Originea problemei  stă însă în faptul că până nu cu mult timp în urmă procurorii Direcției Naționale Anticorupție deschideau foarte multe dosare prin lansarea unor acuzații de abuz în serviciu la adresa unor șefii de instituții sau oameni politici, fără să mai probeze și eventuala corupție a celor vizați, ajungându-se în situația ca oricine să se poată trezi cu un dosar penal pentru abuz pentru încălcarea vreunui regulament, deși probleme de acest gen se pot rezolva în instanțele de contencios administrativ.

Unul dintre specialiștii care spune că prin redefinirea infracțiunii trebuie stopată această practică este profesorul doctor Viorel Pașca, de la Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara. Întâmplător, acesta este și cel care a coordonat lucrarea de doctorat a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kövesi.

Într-un articol de specialitate publicat anul acesta în revista Universul Juridic sub titlul “Cum a devenit abuzul în serviciu cea mai frecventă infracțiune de corupție”, profesorul Viorel Pașca scrie așa: „În condiţiile în care prin incriminarea oricărei acţiuni sau inacţiuni de încălcare a atribuţiilor de serviciu sau de îndeplinire defectuoasă a acestora orice faptă constituie infracţiune, se încalcă principiul potrivit căruia soluţia penală este ultima ratio (ultima soluție –n.r.), recurgându-se la ea numai în măsura în care este necesară într-o societate democratică şi sancţiunea este proporţională cu încălcarea care a determinat luarea acesteia. Fără existenţa unui limite valorice de la care fapta constituie infracţiune, legiuitorul penal a eliminat practic din sfera mijloacelor legale răspunderea materială şi disciplinară a funcţionarilor”.

Concluzia profesorului din acest articol este clară: prea abuzăm de abuzul în serviciu!

Mai multe detalii aici.

 Mare atenție! Dacă vezi acest obiect în cabina de probă sau în toaleta publică pleacă urgent de acolo. Ce este, de fapt

 

Citeşte mai multe despre:   abuz in serviciu